»Bili smo med kosilom, ko se je začelo vse tresti. Voda je skozi razbita okna vdrla v notranjost. Nastal je popoln kaos,« je grozljivo izkušnjo na luksuzni ladji za križarjenje sredi razburkanega morja za Reuters opisal potnik John Curry. »Začela sem moliti. Molila sem za varnost vseh na krovu. Še nikoli me ni bilo tako strah,« pa je za norveško televizijo povedala Janet Jacob.

Ladja Viking Sky se je v soboto kakšna dva kilometra pred norveško obalo zaradi odpovedi motorjev znašla v velikih težavah. Razburkano morje z do osem metrov visokimi valovi je ladjo začelo gnati proti skalnati obali, ravno izredno grdo vreme z nevihtami in valovi pa so reševalcem izredno oteževali evakuacijo potnikov.

Od 1373 ljudi na ladji je bilo 915 potnikov, večina iz Velike Britanije in ZDA. Nekateri so kljub strahu in zibanju ogromne ladje, ki so jo valovi premetavali, kot bi bila manjši ribiški čoln, na spletnih družbenih omrežjih objavili posnetke in fotografije z dopusta, kakršnega nihče ni načrtoval. Zaradi varnosti so potnike opremili z reševalnimi jopiči in jih namestili v ogromne avle. A je tudi tam nanje prežala nevarnost – zibanje ladje je namreč premikalo pohištvo, pred katerim so turisti morali bežati in se skrivati, da jih to ni »pokosilo«. Nekaj deset so jih po evakuaciji z ladje zaradi poškodb odpeljali v bolnišnico, večina jih je dobila zgolj nekaj podplutb in ureznin.

Potniški križarki je v noči na nedeljo vendarle uspelo zagnati tri od štirih motorjev, zaradi česar se je lahko izognila nevarnim čerem, vlačilec pa ji je pomagal vpluti v pristanišče Molde 500 kilometrov severozahodno od Osla. Na roko jim je šlo veliko lepše vreme od sobotnega, posledično je bilo mirnejše morje, veter pa je oslabel.