Finančno ministrstvo ZDA je namreč v četrtek naznanilo sankcije proti dvema kitajskima ladjarskima podjetjema zaradi kršenja sankcij proti Severni Koreji.

Najava je bila pospremljena z resnim besednjakom svetovalca za nacionalno varnost ZDA Johna Boltona in finančnega ministra Stevena Mnuchina o pritisku na Pjongjang zaradi jedrskega programa, kot se za sankcije spodobi. To so bile prve nove sankcije po propadlem vrhu med Trumpom in Kimom v Vietnamu.

Nato pa je prišel petek in Trumpov tvit, ki je vnesel zmešnjavo v ameriško vlado, razen pri Sandersovi, ki je imela pripravljen tvit, čeprav ne tudi pojasnila, o katerih sankcijah govori Trump, saj je tvital o sankcijah, sprejetih v petek. Do petka zvečer pojasnila ni bilo.

Voditeljem karibskih držav zaradi podpore politiki do Venezuele obljubil naložbe

Trump je v petek na svojem posestvu Mar-a-Lago na Floridi gostil voditelje Jamajke, Bahamov, Dominikanske republike, Haitija in Svete Lucije in se jim zahvalil za podporo politiki do Venezuele. Njegova vlada je v petek uvedla tudi nekaj novih sankcij proti vladi venezuelskega predsednika Nicolasa Madura.

Finančni minister ZDA Steven Mnuchin je sporočil, da so uvedli sankcije proti venezuelski razvojni banki Bandes in hčerinskim družbam zaradi ugrabitve šefa kabineta opozicijskega voditelja Juana Guaidoja Roberta Marrera.

»Režim še naprej ugrablja, muči in pobija državljane Venezuele, česar ZDA in mednarodna koalicija, ki je enotna v podpori Guaidoja, ne bosta prenašali,« je dejal Mnuchin.

V tej mednarodni koaliciji, ki priznavajo Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele in šteje nekaj več kot 50 držav, so tudi karibske države, katerih voditelje je gostil Trump in jim obljubil povečane investicije ZDA.

Premier Svete Lucije Allen Michael Chastanet je dejal, da ameriške vlade vse od Ronalda Reagana naprej niso pokazale zanimanja za Karibe.

Karibske države naj bi kmalu obiskali predstavniki Korporacije za zasebne investicije v tujini, to je vladne agencije ZDA, ki ameriškim podjetjem pomaga pri investicijah v nastajajoče trge. Za karibske države zadeva ni enostavna, saj so dolga leta kupovale poceni nafto iz Venezuele.

Chastanet je priznal, da vsi v regiji ne podpirajo zahteve ZDA po odhodu Madura, ampak večina priznava potrebo po novih volitvah za rešitev humanitarne krize.