Severna Koreja je včeraj umaknila svoje osebje iz urada za zveze z Južno Korejo, ki sta ga državi vzpostavili septembra lani za spodbujanje komunikacije. To je mogoče razumeti kot korak nazaj Pjongjanga po propadlem februarskem vrhu Kim Jong Una z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Vietnamu. Lani odprt urad za zveze v severnokorejskem mestu Kaesong ob meji med Korejama je omogočal redno komunikacijo med državama prvič po koncu korejske vojne. Južnokorejski minister za združitev Chun Hae Sung je novinarjem povedal, da je Pjongjang obvestil Seul, da umika svoje osebje iz urada v skladu z ukazom višjega poveljstva. Južna Koreja je odločitev obžalovala, saj pomeni korak nazaj od odmrznitve odnosov, za katero si prizadeva predsednik Moon Jae In. Razloga za umik osebja Pjongjang ni navedel.

Potem pa je Trump včeraj potegnil nepričakovano potezo in dejal, da je preklical sankcije proti Severni Koreji, ki jih je dan prej razglasilo ameriško finančno ministrstvo.

Sankcij ne bo, ker je Trumpu Kim všeč

V resnici naj bi šlo za ukrepe proti kitajskima ladijskima podjetjema, ki sta se znašli na črnemu seznamu, ker sta po ameriških trditvah pomagali kršiti obstoječe sankcije proti Severni Koreji. »Predsedniku Trumpu je všeč predsednik Kim in meni, da te nove sankcije niso nujne,« je potem pojasnila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.

Harry Kazianis iz Centra za nacionalni interes je za agencijo Reuters ocenil, da je poteza Trumpa morda poskus zmanjšanja napetosti, ki se očitno ustvarja med Washingtonom in Pjongjangom, kar lahko pripelje do severnokorejskega umika iz lani začetih pogovorov. Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je denimo teden dni po vrhu v Hanoju dejal, da upa, da bodo ZDA v nekaj tednih lahko poslale ekipo pogajalcev v Severno Korejo, a se zdi, da jih ta vsaj za zdaj noče povabiti.

Vrh v Vietnamu se je 28. februarja nenadoma končal brez kakršnega koli dogovora. Po ameriški razlagi je Kim zahteval umik vseh sankcij v zameno za razgraditev osrednjega severnokorejskega jedrskega obrata, Severna Koreja pa je trdila, da je zahtevala le umik sankcij, ki najbolj prizadenejo ljudi. agencije