Analitik bruseljskega mislišča European Policy Center Fabian Zueleg po doseženem soglasju o podaljšanju izstopnega obdobja Velike Britanije iz Evropske unije ni prepričan, da je dokončno odvrnjena možnost brexita brez dogovora. Britanska premierka Theresa May je na tokratni evropski vrh prišla brez pravega načrta, dodaja Zueleg.

Možnosti, da bi v britanskem parlamentu naslednji teden poslanci potrdili dogovor o brexitu, so relativno majhne. Za brexit brez dogovora po njegovih ocenah še vedno ostaja 60-odstotna verjetnost. Kot pravi Zueleg, je tokratna ponudba evropskih voditeljev za daljše izstopno obdobje Velike Britanije zadnja. Prav tako je po njegovem mnenju zelo neverjetno, da bi peticija za umik britanske namere izstopa iz Velike Britanije uspela.

Manevrski prostor za Mayevo?

Evropska unija je v nočnih urah s četrtka na petek dokazala fleksibilnost, tudi zato, da z Otoka nanjo ne bi mogli zvaliti krivde, da je s svojo nepopustljivostjo zagrešila trdi brexit. Čeprav je francoski predsednik Emmanuel Macron deloval kot zagovornik nepopustljive drže, je EU med iskanjem pravilnega datuma brexita slednjič privolila v dvofazno podaljšanje izstopnega obdobja.

»Britanski parlament je tako dobil malce manevrskega prostora,« je ocenil irski premier Leo Varadkar in dopustil možnost, da bi britanski poslanci s pomočjo indikativnega glasovanja določili pot naprej. Gre za glasovanje o nizu neobvezujočih resolucij, iz katerih je mogoče razbrati politično razpoloženje v parlamentu. Ali bo do takšnih glasovanj tudi dejansko prišlo, za zdaj ni jasno.

Za zdaj je tako znan le načrt Evropske unije. Če bo britanski parlament prihodnji teden potrdil ločitveni dogovor, je za potrebo ratifikacijskih postopkov v evropskem parlamentu in sprejemanja ustrezne zakonodaje v Združenem kraljestvu izstopno obdobje Velike Britanije podaljšano do 22. maja, torej do dneva pred evropskimi volitvami. Če pa bo sporazum, o katerem sta se EU in Velika Britanija pogajali dve leti, padel še v tretje, bo izstop Velike Britanije podaljšan zgolj do 12. aprila, ob čemer evropski voditelji pričakujejo tudi naslednje korake Velike Britanije. Takšen je sedanji načrt. Se utegne še spremeniti?

Novi izredni vrh ni izključen

Nemška kanclerka Angela Merkel dopušča možnost, da bi se evropski voditelji z Mayevo v primeru vnovičnega poraza ločitvenega dogovora v britanskem parlamentu srečali še enkrat pred novim dnevom D za brexit – 12. aprilom. Tudi predsednik evropskega sveta Donald Tusk pravi, da so do 12. aprila na mizi vse možnosti, tudi morebiten umik britanskega zahtevka za izstop iz EU.

Kaj bi lahko naredili na vnovičnem srečanju z Mayevo pred 12. aprilom, ne Merklova ne Macron nista želela špekulirati. Merklova je vendarle povedala, da so evropski voditelji na tem vrhu preprečili neurejen izstop Velike Britanije iz EU 29. marca, zdaj pa je na uradnem Londonu, da sporoči, kako misli nadaljevati. Irski premier Varadkar pojasnjuje, da kar nekaj evropskih voditeljev nasprotuje daljšemu podaljšanju izstopnega obdobja Velike Britanije iz EU – predvsem gre za države, ki niso blizu Združenemu kraljestvu. Le težko namreč svojim državljanom razložijo, zakaj toliko časa porabijo za razprave o brexitu.