Spletni kazalniki priljubljenosti v obliki ogledov in naročnikov nikakor niso vse, s čimer se Jaka Krčovnik lahko pohvali. Kljub temu da je star šele 15 let, je že imel spoznavni dogodek (»meet & greet«), na katerem se je z njim srečalo kar 400 njegovih zvestih gledalcev. »Veliko me jih je želelo spoznati in se z mano fotografirati, zato sem se odločil, da jim to omogočim na velikem dogodku, po vzoru nekaterih drugih vlogarjev,« pove mladenič.  

Vsebine, ki privabljajo mlade

Interesi mladih so raznoliki in takšni so tudi Jakovi vlogi. »Mlade gledalce zanimajo zabava, tehnologija in druge zanimivosti, zato je v mojih vlogih vsega po malem,« pravi. Ne moremo ga torej preprosto popredalčkati v kategorijo tako imenovanih tehničnih vlogarjev, ki svojim gledalcem predstavljajo tehnološke novosti, kljub temu da na njegovem kanalu najdemo denimo predstavitev mobilnega telefona iphone x in test avtomobilčka na daljinsko upravljanje. »Želim biti nekdo, ki je zanimiv mladim gledalcem,« tematiko svojih vlogov opiše Krčovnik. Redno je začel vlogati, ker je opazil, da njegove videoposnetke gleda vse več ljudi. »Ko je moj vlog pristal na zavihku najbolj priljubljenih videoposnetkov v Sloveniji, sem vedel, da nekaj delam prav,« doda ustvarjalec. Od takrat število ljudi, ki so naročeni na njegov kanal, raste.

V enem od Jakovih vlogov z večjim številom ogledov se je pojavil tudi Damjan Murko, slovenski estradnik, ki ga večina pozna po pesmi Srečen, ker sem moški in opolzkih koledarjih. Leta 2017 je Murko poskušal postati uradni kandidat za predsednika države, a mu to s 5000 zbranimi podpisi podpore ni uspelo. V predvolilnem času je Jaka o tem, koga bi izbrali za predsednika, povprašal svoje gledalce, ki so v veliki večini izbrali prav Murka. In, glej ga zlomka, v naslednjem vlogu smo si že lahko ogledali Jakov intervju z estradnikom. Kako to? »Nekaj časa sva bila skorajda soseda, zato sem ga pogosto videl, nekoč pa sem ga preprosto povabil na snemanje vloga in je privolil,« dogodek opiše vlogar.

Najprej šola, nato neobvladljiva dekleta

Čeprav je Jaka najstnik, ki končuje osnovno šolo, je na ulici kar prepoznaven. »Nekateri samo šepetajo za mano, drugi me vprašajo, ali lahko naredijo selfi, tretji se mi predstavijo in me vprašajo kaj vsebinskega o mojih vlogih.« Jaka pravi, da ga prepoznavajo po vsej Sloveniji in da je dogajanje posebno zanimivo, ko se udeleži kakšnega dogodka, na katerem je veliko mladih. »Situacija je tam včasih že skoraj neobvladljiva, saj se želijo z mano fotografirati večje skupine otrok,« pove z nasmeškom. Z naraščanjem popularnosti vlogov se za mladega Štajerca zanima tudi vse več deklet. Pravi, da je tega res veliko in da stik z njim vzpostavijo predvsem prek družbenih omrežij instagram in snapchat. »Ampak to me ne moti,« v igrivim tonu zaključi najstnik.

Ob vse večjem številu najstniških vlogarjev se morda zazdi, da ti ves svoj čas posvečajo virtualnim dogodivščinam in eksperimentiranju s tehnologijo. Če se ob ogledu vlogov Cool fotra poraja vprašanje o izpostavljanju otrok, o katerem ne morejo odločati sami, se ob ogledu Jakovih vlogov vprašamo, kaj o njegovem spletnem nastopanju menijo njegovi starši. Najstnik pravi, da vloganju nikakor ne nasprotujejo, a so glede tega vseeno precej strogi. »Pri vloganju me podpirajo in mi tudi pomagajo, a na prvem mestu je vedno šola,« pove. »Vloganju se smem posvetiti šele takrat, ko imam postorjeno vse za šolo.«

Strateško doseganje golov

Priljubljeni youtuber pravi, da je bilo na začetku njegove spletne poti vse bolj ali manj »na horuk«. Tako smo na njegovem kanalu leta 2016 lahko spremljali poročanje o tem, kaj Jaka rad počne na računalniku, kaj je počel na morju in zakaj ima rad Maribor. Prvi videoposnetek, ki ga je najstnik naložil na youtube, je naslovljen Jaka Messi, na njem pa v počasnem posnetku vidimo Jako, ki zabije gol. Danes so njegovi vlogi precej bolj premišljeni od prvotnih. »Marsikaj je danes drugače, kot je bilo na začetku. Več časa namenim pripravi, pa tudi opremo imam boljšo,« pravi dolgolasec. Oprema je za ustvarjanje videoposnetkov po njegovem mnenju izjemnega pomena: »Tako se razlikujem od amaterjev, ki objavljajo videoposnetke, ki so videti, kot da so jih posneli leta 1980.« Sam enemu posnetku posveti od tri do pet ur časa, najbolj zamudni pa so popravki in montaža.

Ideje za vloge si zamišlja sam, pogosto mu pri tem pomagajo tudi družina in prijatelji. »Kakšno idejo dobim tudi pri tujih youtuberjih. Ne morem reči, da se po njih zgledujem, saj je med svetovno in slovensko vlogarsko sceno ogromna razlika,« pove Jaka, ki najpogosteje spremlja razvpitega vlogarja Logana Paula, ki je zaslovel predvsem z zabavnimi skeči, v začetku lanskega leta pa močno razburil javnost z objavo posnetka samomorilca iz japonskega gozda, zaradi česar so ljudje med drugim podpisovali peticijo, naj Paulov spletni profil za vedno izbrišejo. Paul se od odmevnega dogodka po svojih besedah trudi, da bi si zaslužil odpuščanje. Očitno mu gre precej dobro, saj ima danes, nekaj več kot leto po dogodku, na youtubu skoraj 19 milijonov naročnikov, kar je približno toliko, kot jih je imel pred objavo spornega videoposnetka.

Jaka na slovenski vlogarski sceni ne vidi konkurence. »Med moškimi vlogarji pri nas ima več naročnikov kot jaz le Komotar Minuta (na youtubu ima nekaj več kot 27.600 naročnikov, op. p.),« pove najstnik. »Vsak od nas je v čem dober in v čem drugem slab.« Prepričan je, da enostavnega recepta za uspeh ni, a pomembno je, da si pristen. »Pazim, da je vsebina zanimiva in raznolika, seveda pa tudi, da je posnetek tehnično izpopolnjen.« Velik pomen pripisuje komunikaciji s svojimi sledilci, med drugim so ti lani odločali, v kateri državi bo obiskoval jezikovno šolo. »Vloge snemam za gledalce in morajo se počutiti, da so del tega. Da je to naša skupna pot.«

Kritiki so zvesti gledalci

Negativni odzivi na to, kar počne, se Jake ne dotaknejo preveč. To dojema kot del vsega skupaj. »Ne morejo me imeti vsi radi. Tudi kritiki so moji zvesti gledalci in brez njih ne bi bilo tako zanimivo,« zatrdi.

Trenutno se Jaka z vloganjem ne more preživljati, a je kljub njegovi mladosti na njegovem kanalu kar nekaj sponzorskih sodelovanj. Ponudbo zavrne, če gre za nekaj, kar bi njegovim gledalcem škodovalo. »Nikakor ne želim služiti z oškodovanjem ljudi, ki me redno spremljajo in spodbujajo,« je odločen 15-letnik. Pravi, da se njegovi življenjski cilji zaradi vloganja niso spremenili. »Početi želim nekaj kreativnega, da mi nikoli ne bo dolgčas. Morda bo to prav vloganje,« sklene.