Za slovensko nogometno reprezentanco je na jugovzhodnem robu Sredozemskega morja posijal žarek upanja. Izbranci povratnika na slovensko klop Matjaža Keka so bili v Hajfi na uverturi kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu na pragu zmage proti Izraelu, a so se morali na koncu po številnih zapravljenih priložnostih zadovoljiti s točko. Slovenijo nov izziv čaka že jutri zvečer, ko bo v Stožicah gostovala Severna Makedonija. Na prvi tekmi je v Skopju s 3:1 premagala Latvijo, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović.

Kavčič tlakoval pot Keku

V slovenskem taboru že dolgo ni bilo čutiti toliko pozitivnih vibracij kot ravno po igrivem gostovanju na Bližnjem vzhodu. Čeprav so igralci obžalovali zamujeno priložnost za zmago, so zaradi pogumne predstave dobili samozavesten odriv, ki bi jim lahko koristil v napornem lovu na prvo uvrstitev na veliko tekmovanje po desetih letih. »Zaradi igre, ustvarjenih priložnosti, čvrste drže na igrišču, agresivnosti in odnosa do dresa bi si nemara res zaslužili tri točke, a smo lahko zadovoljni tudi z remijem, ki nam prinaša dodatno motivacijo za prihajajoče izzive. Nagrajeni smo bili za garanje. Remi v Hajfi je le odskočna deska, saj nas čaka še devet tekem,« je bistvo razložil vezist Jasmin Kurtić, ki se je na položaju zadnjega vezista uspešno dopolnjeval z Renejem Krhinom.

Slovenija je v Hajfi postavila temelje za vzpon obetavne generacije, ki je doslej praviloma razočarala. Igralci so naposled našli iskro, ki jo je mrzlično iskal že prejšnji selektor Tomaž Kavčič, a se mu je zgodba v reprezentanci podrla s predčasno odstavitvijo. Kavčič je lani opravil umazano delo, selekcioniral ekipo in tlakoval pot svojemu nasledniku Matjažu Keku. Mariborčan je bil v podobnem položaju že v prvem mandatu na klopi slovenske vrste, ko je podedoval zapuščino Braneta Oblaka. Kek je zadel v polno, da je reprezentanco pripeljal v Hajfo že dva dni pred tekmo, saj je imelo moštvo dovolj časa za aklimatizacijo in natančno pripravo na nasprotnika. Slovenija je temeljito preučila tekmeca, ki je prevladoval le deset minut v drugem polčasu in nanizal tri velike priložnosti. Dvakrat se je izkazal Jan Oblak, ki ima življenjsko priložnost, da postane dodana vrednost ekipe, a se bo moral v celoti podrediti kolektivu in odmisliti muhasto obnašanje.

Iličić: Smo šele na začetku

V igri je bil že na Kekovi uradni premieri opazen podpis novega selektorja, ki je s psihološkimi triki ob nespornih komunikacijskih veščinah znal motivirati ekipo. Očitno je reprezentanca potrebovala karizmatičnega selektorja z voditeljskimi sposobnostmi in uspešno zgodovino, do katerega bo gojila strahospoštovanje. Potem ko je Srečko Katanec z vpeljavo metod alternativne medicine zapravil kredibilnost, je bila Kavčičeva slabost, da se je do igralcev obnašal preveč očetovsko, saj jim je že kot pomočnik ponujal ramo za jokanje. »Selektorja vsi zelo spoštujemo, saj je naredil ogromno na trenerski poti. Delamo sto na uro, on pa je zadovoljen z našim delom,« je potrdil Kurtić.

Keku nihče ne oporeka, da je za kapetana pragmatično izbral Bojana Jokića, ki bo kmalu rekorder po številu nastopov za Slovenijo. Vodja ekipe je po naravni poti postal Josip Iličić, ki je po lanski hudi bakterijski okužbi doživel življenjsko preobrazbo in postal odgovornejši tudi na igrišču. »Smo šele na začetku dolge poti, ki smo si jo zastavili pred kvalifikacijami. Igralci imajo velik potencial in znajo igrati nogomet. Potrebujejo le kanček več poguma in samozavesti. Ker je tekma najboljši trening, bomo že proti Severni Makedoniji skušali odpraviti napake iz Hajfe,« je napovedal Josip Iličić, ki je z natančnimi podajami razigraval edinega klasičnega napadalca Andraža Šporarja. Prvi strelec slovaške lige je bil ves čas na preži, kar ga je nagradilo s prvencem v reprezentančnem dresu. Na začetku drugega polčasa je izgubljeno žogo zbezljal v mrežo, kar je nov dokaz, da igra v življenjski formi.

Na uvodu vedno remi

Kek ne bo pretirano posegal v udarno postavo za jutrišnje nadaljevanje kvalifikacij proti Severni Makedoniji, ki se je po uvodnem krogu znašla na vrhu skupine G, a ne spada med favorite za napredovanje. Možni so minimalni popravki z zamenjavo enega ali dveh igralcev v primerjavi s tekmo v Hajfi. Za slovensko vrsto bo točka iz Izraela postala uspeh le v primeru zmage nad jutrišnjim tekmecem, kar bi Kekovim igralcem zagotovilo ugodno izhodišče za junijski napad na gostovanjih v Celovcu (Avstrija) in Rigi (Latvija). Ni nepomembno, da ritem po sistemu zmaga doma in točka v gosteh večini reprezentanc zagotavlja uvrstitev na evropsko prvenstvo. In še to – ko se je Slovenija uvrščala na velika tekmovanja, je na uvodnih kvalifikacijskih tekmah v gosteh proti Grčiji (1998), Ferskim otokom (2000) in Poljski (2008) vselej remizirala.