Že prvo kvalifikacijsko »okno« s tekmami za nastop na evropskem prvenstvu 2020 bo znova obudilo tudi eno največjih nogometnih rivalstev. Jutri se bosta namreč v Amsterdamu pomerili Nizozemska, za katero bo to po zmagi na četrtkovi tekmi proti Belorusiji (4:0) druga tekma v kvalifikacijah, in Nemčija, ki bo v korenito spremenjeni podobi odigrala šele prvo – v skupini C je namreč pet reprezentanc, zaradi česar je v vsakem terminu ena prosta.

Res je sicer, da sta se omenjeni reprezentanci dvakrat pomerili ravno pred kratkim, saj sta bili tekmici tudi v skupini v ligi narodov – oktobra lani je Nizozemska doma zmagala s 3:0, v Gelsenkirchnu pa novembra remizirala z 2:2, kar je naposled pripeljalo do tega, da so se Nizozemci uvrstili na sklepni turnir četverice, ki bo junija na Portugalskem, Nemci pa so po izpadu po skupinskem delu na lanskem svetovnem prvenstvu doživeli nov udarec in se v ligi narodov poslovili od elitne skupine. Vse skupaj pa je pripeljalo tudi do omenjene spremenjene podobe, saj vodstvo nemške zveze po dveh milo rečeno hudih spodrsljajih (ali za tako slovito reprezentanco že kar debaklih) ni zamenjalo dolgoletnega selektorja Joachima Löwa, ki je nemško reprezentanco leta 2014 popeljal do naslova svetovnega prvaka, temveč mu je zaupalo projekt pomladitve in postavitve »nove« reprezentance.

Tega pa se je Löw lotil resno, saj je pred tem ciklusom prekrižal izkušene reprezentante Hummelsa, Müllerja in Boatenga, edini igralec, starejši od 30 let, ostaja vratar Manuel Neuer, 32-letni kapetan, ki bo še naprej nemška številka 1 in je v prvi enajsterici začel tudi sredino prijateljsko tekmo s Srbijo (1:1). »Verjetno bi bilo to kar pravilno sklepanje. Zagotovo pa bo tudi Ter Stegen dobil priložnost,« je vse skupaj pokomentiral Joachim Löw, ki je sicer z omenjenimi rezi in vpoklicem nekaterih mlajših igralcev povprečno starost reprezentance s 27,1 leta, kolikor je znašala na lanskem SP, »zbil« na 24,8 leta. Kar je nenazadnje starost, s katero bi bila nemška reprezentanca na omejenem mundialu z naskokom najmlajša…

No, mlajša od v Rusiji najmlajše Nigerije (povprečje 25,9 leta) pa bi bila tudi zdajšnja nizozemska reprezentanca (25,7 leta), ki ima prav tako le enega igralca, starejšega od 30 let (Babel, 32). Nizozemci so zadnji dve veliki tekmovanji sicer izpustili in zato nov projekt s selektorjem Ronaldom Koemanom začeli že prej, trenutno pa se zdi, da so po dolgem času celo v boljši kondiciji od večnih rivalov in bodo jutri v vlogi favorita. Pa čeprav je Koeman takoj po omenjeni zmagi z Belorusijo hitel miriti evforijo, češ da bo tekma z Nemčijo nekaj drugega, ob tem pa je bil na svoje igralce kljub gladki zmagi in atraktivni igri celo jezen. »Po doseženem golu smo začeli igrati nonšalantno. Toliko podaj s peto in podobnih akrobacij, kot sem jih videl v prvem polčasu, jih pred tem v reprezentanci skupaj nisem v nekaj letih. Česa takega si ne smemo več privoščiti,« je besnel Koeman.

Nizozemska in Nemčija bosta jutri odigrali 43. medsebojno tekmo. Doslej se jih je 16 končalo z remijem, Nemčija ima 15 zmag, Nizozemska pa 11.