Osel in …

Začetek prejšnjega konca tedna je s sprehodom ob koprski obali proslavil lokalni osliček. Zaskrbljen občan je njegovo tavanje po cesti prijavil policiji, ta je prihitela na Belveder in žival, kakor so zapisali v izjavi za javnost, »hitro našla«. Ker je osel ogrožal tako svoje življenje kot varnost drugih udeležencev v prometu, so ga možje v modrem nemudoma s ceste pospremili do strunjanskega drevoreda. Tam so si vzeli čas za sprostitev, fotografiranje (policisti) in malico (osel). Koprski policisti so o neobičajnem udeležencu v prometu poročali tudi na svojem facebook profilu, na katerem so objavili (z emodžijem konja!) še nekaj fotografij simpatičnega sivčka. Tega so nato predali skrbniku, ki naj bi poskrbel za to, da se je osel srečno vrnil domov.

... divji prašič motila promet

Na nenavadno cestno oviro so v sredo zjutraj naleteli tudi vozniki na dolenjski avtocesti. Med Dobruško vasjo in Smednikom se je namreč sprehajal divji prašič, ki naj bi po navedbah policije oviral promet. Patrulja ga na terenu ni našla, zato lahko zgolj upamo, da mu je pred nevarnim prometom uspelo pobegniti v gozd. Divjih svinj je pri nas kar veliko, z ritjem po zemlji in s prehranjevalnimi pohodi pa največ škode povzročajo na koruzi, travnikih in tudi v vinogradih. Posebno slaba letina naj bi bila leta 2012, ko se je pri nas odvijal »divjesvinjski babyboom«. S kakšnimi številkami se bomo borili letos, še ni znano, bodite pa previdni, saj je ravno pomlad čas mladičev, tako da – če vam je življenje ljubo – samic nikar ne vznemirjajte. Sicer pa so avtoceste tako za jelenjad kot divje svinje mnogokrat neprehodne ovire, sprejetje izziva pa najpogumnejše skoraj gotovo vodi v smrt. Vsako leto na cestah zaradi trka z avtomobilom umre nekaj tisoč srn in jelenov, divjih svinj pa kakšnih sto. Ravno spomladi jih čez cesto teka več, saj je to čas za iskanje novih ozemelj. In ne pozabite – če na cesti trčite v žival, je ne smete dati v prtljažnik in odpeljati, temveč morate poklicati na 112. Meso za golaž pa dobiti kje drugje.

Nahrbtnik, poln mesarskih nožev

Osemintridesetletni Hrvat si verjetno ni mogel predstavljati, kako se bo končal njegov pivski pohod pred tednom dni. Prav tako niti 42-letnik, ki mu je v gostilni zgolj priskočil na pomoč. Mlajši od Hrvatov je očitno sobotno dopoldne (ali pa se je veseljačenje nadaljevalo kar od petka?) preživel ob šanku, saj je bil nekaj čez tretjo uro popoldne že čisto pijan. Tako zelo, da mu je v eni od gostiln v Sisku zmanjkalo ravnotežja in je začel padati. Štiri leta starejši moški, za katerega ne vemo, ali je bil njegov pivski kompanjon ali le nedolžen opazovalec skorajšnje tragedije, je hitro kot panter švignil na pomoč, da bi ga ujel še pred trkom s tlemi. Zadeva bi se končala tukaj, če ne bi imel padalec nahrbtnika, polnega mesarskih nožev. Eden od njih je prebodel tkanino in v trebuh rahlo pičil dobrega samaritana, ki pa se je na srečo le lažje poškodoval. Pijanemu človeku se očitno res nikoli nič ne zgodi.

Ciljal ščurka, ustrelil sebe

Še bolj nenavadna nesreča se je pred dnevi pripetila v Detroitu. 50-letnik se je med lovom na ščurka namreč po nesreči ustrelil v nogo. Po poročanju lokalnih medijev je skušal žival ubiti tako, da je v njeno smer vrgel čevelj, v katerem je bila pištola, ki pa se je med letom do žužka sprožila. Odgovorov na vprašanji, zakaj bi nekdo imel (nabito!) pištolo v obuvalu in zakaj bi ga z njo vred sploh metal po stanovanju, poročila medijev ne podajajo. Moški je trenutno v bolnišnici, poškodbe zanj niso bile usodne. Ali je ščurek napad preživel, ostaja skrivnost.

Miš v bageti

Malo večja žival pa je dan pokvarila Francozinji, ki je v trgovini v kraju blizu Pariza v vrečki z bageto našla živo miš. Kljub temu da jo je glodalec na smrt prestrašil, si je vendarle vzela čas in puhasto bitje posnela. »Še vedno mi je slabo, ko samo pomislim nanjo. Vem, da so miši povsod, a ta je bila v vrečki s kruhom in ga je že malce poglodala,« je gospa zapisala v pismu medijem. »Najhuje pa je, da ne vemo, kje vse je bila že prej – morda je okužila še kakšen drug kruh ali pa celo lulala nanj,« je zgrožena. V trgovini so zavrgli vse pekovske izdelke, s katerimi bi miš lahko prišla v stik, pravijo pa, da celo poslopje preverijo vsaka dva tedna.