Za tekače in biatlonce se je začel zadnji tekmovalni konec tedna v kanadskem Quebecu in norveškem Oslu. Zaključek svetovnega pokala v biatlonu na legendarnem Holmenkollnu Slovencema Jakovu Faku in Klemnu Bauerju ni prinesel posebnega zadovoljstva. Fak je z eno zgrešeno tarčo končal na 23. mestu (+1:12,6), Bauer z dvema kazenskima krogoma, oba sta zgrešila stoje, pa na 35. (+1:45,3). V megli, ki je organizatorjem povzročala kar nekaj skrbi, streljanje ni toliko vplivalo na končni dosežek kot hitrost v smučini. Fak in Bauer sta po tekaški analizi dosegla zgolj 35. oziroma 52. čas dneva, a ob majhnih časovnih razlikah. Miha Dovžan je osvojil 70. mesto (+2:47,6), Mitja Drinovec 101. (+4:31,4), Rok Tršan pa 105. (+5:13,0).

Tekaška forma po Östersundu je očitno zanihala navzdol. Tolažba za Faka in Bauerja je zgolj dodatna priložnost za današnje zasledovanje, kar si je v četrtek z 41. mestom pristreljala tudi Urška Poje. Te dodatne priložnosti pa si niso izborili Miha Dovžan, Rok Tršan in Mitja Drinovec, ki so tako že končali sezono svetovnega pokala. Jakov Fak se bo danes v smučino zapodil z zaostankom minute in 14 sekund, od deseterice pa je teoretično oddaljen le en kazenski krog. Torej še vedno lepa priložnost za deseterico, kar mu je v tej sezoni uspelo zgolj dvakrat, ob začetku sezone na Pokljuki in v Hochfilznu. Fak bo po vsej verjetnosti kot 27. v skupnem seštevku svetovnega pokala v nedeljo še na startu paradnega skupinskega starta najboljše trideseterice.

Johannes Thingnes Boe, čeprav je zgrešil en strel, je s 14. zmago izenačil rekord Martina Fourcada po številu zmag v sezoni. Ob tem ima še dve priložnosti, da ta zgodovinski dosežek izboljša. Danes bo začel s prednostjo kar 31 sekund pred Lukasom Hoferjem. »Zmaga na Holmenkollnu je najlepša zmaga to zimo. Vsi mislijo zgolj še na konec sezone, sam si še vedno želim dobrega nastopa,« je očitno razliko izpostavil Johannes Thingnes Boe, ki je drugouvrščenega Italijana Lukasa Hoferja prehitel za 32 sekund, tretjeuvrščenega Francoza Quentina Fillona Mailleta pa za 33.

Tri Slovenke v trideseterici

V Quebecu so se tri slovenske tekačice v drsalnem sprintu uvrstile med trideset najboljših, a v izločilnih tekih Katji Višnar (19. mesto), Anamariji Lampič (21.) in Evi Urevc (26.) ni uspelo napredovati v polfinale dvanajsterice. Že desetič to zimo je med trideseterico pritekel tudi Miha Šimenc, a tudi njemu preboj bliže deseterici ni uspel. Čeprav se je moral izogibati tekmecem, ki so padli pred njim, in je izgubljal veliko energije z napadi po zunanji strani, si je izboril tretje mesto v skupini, kar je tekača TSK Logatec uvrstilo na 15. mesto. To je zanj tretji dosežek sezone. V dolgem zahtevnem sprintu v mestnem parku je bilo največ pričakovati od Anamarije Lampič, a je tekla v izjemno močni skupini z Norvežanko Maiken Caspersen Falla, ki lovi 20. sprintersko zmago ter s tem Petro Majdič v analih zmagovalk, in Švedinjo Stino Nilsson, končno zmagovalko tekme in obenem dobitnico malega kristalnega globusa.

Katja Višnar je bila v počasni skupini četrta. Evi Urevc je na konfigurativno zahtevni progi v odjugi hitro zmanjkalo dinamita. Slovenske tekačice so se za nekaj točk približale Nemčiji v pokalu narodov, a razlika za sedmo reprezentanco sveta bo ostala neulovljiva. Za veliki kristalni globus gre zares in drama se obeta do nedelje. Norveški zvezdnik Johannes Hoesflot Klaebo je z novo zmago, znova pred Italijanom Federicom Pellegrinom, povečal prednost. Če želi po letu dni znova osvojiti veliki kristalni globus, ga na preostalih dveh tekmah na razdalji (15 kilometrov, skupinski start v klasiki ter 15 kilometrov zasledovalno drsalno) zagotovo čaka trdo delo, da obdrži prednost pred Rusom Alexandrom Bolšunovom, ki je danes v Kanadi končal četrti.