Kot je v izjavi za medije ob robu seje povedal minister za finance Andrej Bertoncelj, so sprejeli sklep, da ministrstvo za finance in za delo pripravita vse zakonske in tehnične rešitve, da bi letošnji regres izplačali v zakonsko določenem roku. Poudaril je, da ni sicer nobenih zagotovil, da bo razbremenjen regres res lahko izplačan že letos.

Glede na to, da je davčno leto 2019 že v teku in so nekateri regrese že izplačali ali jih še bodo izplačali, je do sprejetja sprememb zakonodaje v DZ treba spoštovati veljavno zakonodajo. Če bo sprejeta zakonodaja glede ugodnejše davčne obravnave regresa za letni dopust sprejeta že za letos, se bo upoštevala za regrese, izplačane v davčnem letu 2019. Vsi delavci, ki bodo torej v letu 2019 prejeli dohodek v obliki regresa za letni dopust, bodo upravičeni do ugodnejše davčne obravnave, ne glede na čas izplačila regresa v davčnem letu 2019, so pojasnili na finančnem ministrstvu.

V zvezi s povečanjem zneska regresa za letni dopust, do katerega se ne všteva v osnovo za prispevke socialno varnost, s 70 na sto odstotkov povprečne plače se za regrese za letni dopust, izplačane letos, še proučuje možnost izvedbe, so še dodali.

Po predlagani davčni reformi regres do višine povprečne bruto plače tako kot sedaj ne bi bil vključen v dohodnino, bi bil pa poleg tega še v celoti oproščen plačila socialnih prispevkov (sedaj do višine 70 odstotkov). To pomeni, da bi delavec regres, ki bi ga podjetje izplačalo v višini do povprečne bruto plače, prejel v celoti.

Po novem bi bilo izplačilo zaposlenemu, ki bi prejel regres v višini 1184 evrov (70 odstotkov povprečne bruto plače 1692 evrov, ki je sedaj oproščen plačila prispevkov), višje za 243 evrov. Izplačilo regresa zaposlenemu z minimalno plačo in regresom v višini povprečne bruto plače bi bilo višje za 190 evrov, so izračunali na ministrstvu.

To in druge predlagane davčne spremembe bo obravnavala tudi posebna pogajalska skupina, o oblikovanju katere so danes sprejeli sklep. Pogajalske skupine so ustanovili tudi za obravnavo predlagane reforme pokojninskega sistema in zakona o trgu dela.