Poveljnik sil SV, brigadir Miha Škerbinc, je na današnji novinarski konferenci v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki dejal, da se število vaj in urjenj SV zadnja tri leta zmanjšuje, in sicer od 81 leta 2017 do letošnjih 55. Kot razlog je navedel, da so vojaška urjenja zadnja leta vse kompleksnejša in zahtevnejša in da SV hkrati sodeluje na 30 odstotkih več tujih vajah in urjenjih.

Dodal je, da so vaje v Sloveniji za SV sicer cenejše, da na teh lahko sodeluje več njenih pripadnikov, da tuje sile na njih spoznavajo slovensko ozemlje in da denar zanje ostane doma. Med prednostmi tujih vaj je opozoril na boljše pogoje, urjenje strateške premičnosti in na specialistična znanja, domače območje pa je hkrati manj obremenjeno. Po njegovih besedah bo maja in junija med mednarodnimi vajami na domačem terenu največja vaja Takojšen odgovor. Na njej bo sodelovalo približno 2000 zavezniških in približno 1200 domačih vojakov, njen letošnji poudarek pa bo strateško premikanje.

Dve mednarodni vojaški usposabljanji na domačih tleh so letos že opravili, in sicer minometno vajo in vajo Lipicanec. Te dni poteka vaja Sokol, maja ji bo sledil Takojšen odgovor, hkrati pa maja in junija pripravljajo vajo Zvezdni vitez. Glavnino mednarodnih vaj bodo sicer izvedli do konca junija, tega meseca pripravljajo še vajo Hiter odgovor.

Oktobra jih čakajo preostale vaje Triglavska zvezda, Sokol in Jadranski lev, zadnja se bo nadaljevala še novembra. Vaje bodo potekale na širših območjih Postojne, Novega mesta, Maribora in Kranja, poleg ustaljenih vojaških vadišč pa še na nekaj drugih območjih, je še povedal Škerbinc.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Klemen Grošelj je ob napovedi vojaških vaj opozoril na sodelovanje z lokalnimi skupnostmi na njihovem območju. Dejal je, da so pred mesecema začeli »aktivni pristop k lokalnim skupnostim«, kjer bo potekala kakršnakoli vojaška dejavnost.

Obiskali so vsaj župane, večkrat pa so na pogovor, s katerim so želeli »vzpostaviti aktiven odnos«, povabili še predsednike krajevnih skupnosti. Predstavili so jim, kaj lahko pričakujejo, in z njimi vzpostavili »odprt kanal« za reševanje odprtih vprašanj, da se ta ne bi razvila v neželeno smer, je še dejal Grošelj.