Poševno betonsko konstrukcijo, ki v dolžino meri dobrih 33 metrov in od daleč spominja na potopljen periskop, so po poročanju CNN prvič potopili pod vodo julija lani. Prve goste je sedaj urejena restavracija sprejela v sredo.

Spodaj lahko na petsto kvadratnih metrih hkrati uživa štirideset gostov, ki jih pred okoliškim morjem varujejo stene, debele pol metra. Za zasnovo je poskrbelo norveško podjetje Snøhetta, ki je med drugim oblikovalo tudi operno hišo v Oslu, spomenik za žrtve enajstega septembra in novo podobo območja Times Square v New Yorku.

Med kopnim in morjem

Restavracija Spodaj ima tri nadstropja, ki obiskovalce popeljejo s kopnega do morskih globin, kjer lahko v razgledu na morje in morske živali uživajo s pogledom skozi enajst metrov široko panoramsko okno. Kot je poročal CNN, je skozi okno med drugim moč videti tudi tjulnje in jastoge. »V tej stavbi se lahko znajdete pod vodo, tik nad morskim dnom ali nekje med kopnim in morjem. To vam bo ponudilo nove perspektive in načine gledanja na svet,« je pojasnil ustanovitelj podjetja Snøhetta Kjetil Trædal Thorsen, ki v restavraciji vidi novo znamenitost juga Norveške.

Več kot polovica restavracije je pod vodo, gostje pa se vanjo sprehodijo po stekleni stezi, ki zabriše mejo med obalo in vhodom v objekt. Arhitektka pri podjetju Snøhetta Rune Grasdal je dejala, da jim je pri zasnovi objekta največ problemov povzročal vodni tlak in sami valovi, ki so na tem območju zelo močni. Stavba je zato rahlo ukrivljena in težka 2500 ton, njeni zidovi pa so dovolj debeli, da preživijo silovite vetrove in valove, kar so preverili tudi z več poglobljenimi analizami.