»Nedavno smo objavili fotografijo igralke avstralskega nogometa Tayle Harris. Namen je bil proslaviti moč, atleticizem in spretnost s tekme, na kateri je Carlton navdušil z zmago proti ekipi Western Bulldogs. Pod fotografijo so se zvrstili številni komentarji, med katerimi so bili tudi neprimerni in žaljivi, zaradi česar smo vse skupaj umaknili s spleta,« piše na twitter profilu lige, v komentarju pa je sedaj tudi že uradno opravičilo zaradi umika objave.

Harrisova je, kot je razvidno iz fotografije, po vsega dobri minuti igre s kakšnih 40 metrov brcnila v njenem značilnem slogu za zadetek in uvodno vodstvo. Fotografija Michaela Wilsona je bila v ponedeljek objavljena na facebook profilu lige, pod njo pa so se zvrstili številni nizkotni, spolno nasilni komentarji. Po pritožbah uporabnikov družbenega omrežja so bili umaknjeni naslednji dan, a je bila hkrati z njimi odstranjena tudi fotografija.

Kritika zveze in poziv k ukrepanju

Vodstvo lige je bilo zaradi tega močno kritizirano, saj s tem ni utišalo le vulgarnih uporabnikov, temveč je po mnenju mnogih utišalo tudi športnico, ki je zgolj počela to, kar počnejo njene sotekmovalke in sotekmovalci. Harrisova je v odzivu na dogajanje na svojem instagram profilu v torek zvečer znova objavila fotografijo in pripisala: »Moja zadnja loža je v redu, seksistični in zaničljivi komentarji pa niso.«

Enaindvajsetletna avstralska nogometašica je kasneje povedala, da se pravzaprav počuti spolno napadeno, saj so bili komentarji »živalski« in »ostudni«. V intervjujih je avstralsko zvezo pozvala k ukrepanju, saj meni »da so komentarji teh uporabnikov del širšega problema in jih je potrebno nasloviti«.

Novinarka britanskega Guardiana Kasey Simmons je v odzivu zapisala takole: »Z brisanjem takšnih objav niso kaznovani storilci, temveč pravzaprav posamezniki, ki se jih ti lotevajo. V kolikor ne bomo moderirali in blokirali komentarjev ter prijavljali ljudi za tipkovnico, se bodo morali športniki braniti sami. Dobili bodo občutek, da je odgovornim to odveč. To sporočilo pronica preko interneta in skozi družbo, hkrati pa omogoča, da se tovrstni dogodki ponavljajo.«

V spodnjem posnetku si lahko ogledate najboljše poteze s tekme med omenjenima ekipama.