V poročilu Napad na vodo (Water Under Fire), ki so ga objavili ob današnjem svetovnem dnevu vode, so ugotovili še, da je 20-krat bolj verjetno, da bodo otroci, mlajši od pet let, umrli zaradi bolezni, povezanimi z onesnaženo vodo, kot zaradi nasilja. Poročilo sicer preučuje stopnje umrljivosti v 16 državah z dolgotrajnimi konflikti, med drugim v Afganistanu, Siriji in Jemnu.

»Otroci, ki živijo v dolgotrajnih konfliktih, imajo že sicer manjše možnosti za preživetje. Mnogi namreč nimajo na voljo čiste pitne vode iz varnega vodnega vira,« je povedala izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore.

Brez varnih vodnih, sanitarnih in higienskih storitev so otroci še bolj ogroženi zaradi podhranjenosti in bolezni, kot so driska, tifus, kolera in otroška paraliza, ki jih je sicer mogoče preprečiti, so navedli na Unicefu Slovenija.

Deklice so še posebej ranljive. Izpostavljene so namreč spolnemu nasilju, ko hodijo po vodo v oddaljene vodne vire. Poleg tega v času menstruacije izostajajo od pouka, če njihove šole nimajo ustreznih sanitarij in vodnih virov.

Osnovni sistemi so namenoma poškodovani

Izpostavljenost in tveganja se povečajo v času konfliktov, ko napadi uničujejo infrastrukturo, poškodujejo ljudi in prekinejo dobavo električne energije, potrebne za delovanje vodnih, sanitarnih in higienskih sistemov. Prepogosto so osnovni sistemi namenoma poškodovani in ohromljeni, so dodali.

»Namerni napadi na vodovodni in sanitarni sistem so napadi na ranljive otroke,« je poudarila Henrietta Fore. »Voda je osnovna pravica. Je nujna za življenje,« je izpostavila.

Unicef ob tem poziva vlade in partnerje, da preprečijo ali onemogočijo napade na osebje, vodovod in kanalizacijo ter povežejo zagotavljanje nujne pomoči za preživetje s trajnostnim razvojem tudi na področju vodovodnih in sanitarnih rešitev za vse prebivalce. Poleg tega poziva h krepitvi zmožnosti in doslednemu zagotavljanju visoko kakovostnih vodnih in sanitarnih storitev v kriznih razmerah.