Kot je povedal vodja festivala Mitja Špes, bodo razstavljavci predstavili svoje slastne in pikantne izdelke na edinstven in kreativni način ter bodo tako obiskovalce popeljali na sladko in pikantno avanturo, na kateri bodo lahko tako okušali kot tudi soustvarjali.

»Med drugim bodo izvedeli prav vse, kar doslej morda še niso o čokoladi in čilijih ter zakaj se nasprotja tako močno privlačijo. Na voljo bodo neverjetne čokoladne kreacije, kot so čokoladni kebab, čokoladni pršut, čokoladne fontane, praline, pisani macroni, čokoladne pice in še marsikaj,« je dodal Špes.

Ob slastnih čokoladnih proizvodih bodo obiskovalci pridobili tudi veliko informacij o pridelavi in predelavi čokolade, sestavinah in slaščičarskih mojstrovinah. Pekovski velemojster Gorazd Potočnik bo na svoji stojnici pripravljal sladice pred obiskovalci, odgovarjal na vprašanja in svetoval. S svojimi znamenitimi sladicami bo na festivalu gostoval tudi priljubljeni Karim Merdjadi.

Glede na močen trend pridelave pekočih produktov iz čilijev se bodo v Mariboru dva dni družili tudi največji privrženci pekočih čilijevih izdelkov, imenovani »čiliheadi«. Na festivalu se bo ob velikem številu ponudnikov čilijevih omak, čilijeve soli, sadik, semen čilijev, čilijevih olj in čili vina predstavila tudi edina s tem povezana Facebook skupnost v Evropi, ki šteje več kot 5000 članov pod imenom Čudoviti svet čilija.

Dogodek spremlja humanitarna nota

Festival Čili in Čokolada bo tako tudi priložnost za srečanje članov v živo in izmenjevanje njihovih proizvodov, vse skupaj pa bo potekalo tudi s humanitarno noto, saj bodo člani skupine ves izkupiček od prodaje svojih produktov namenili v dobrodelne namene in s tem, tako kot lani, pomagali eni od socialno ogroženih družin.

Dogajanje bo še popestril bogat spremljevalni program. Tako si bodo obiskovalci med drugim lahko ogledali modno revijo dijakov Srednje oblikovne šole Maribor, opazovali, kako nastaja čokoladna slika, kdo je hitrejši jedec temne čokolade, kdo ima rad bolj pikantne perutničke in katera pekoča omaka bo zmagala po ocenah strokovne komisije.

Ob tem bodo obiskovalci lahko kulinarično razvajali svoje brbončice s ponudbo ulične »street food« hrane, pri čemer bodo nekatere dobrote tokrat še bolj posebne, saj bodo v skladu s festivalom s pridihom čilija in čokolade.