Obtožnica ga med drugim bremeni uporabe orožja za množično uničenje, pošiljanja eksploziva po pošti in transporta eksploziva preko državnih meja. Sayoc je vse priznal in državi prihranil stroške sojenja. S tem se je najverjetneje izognil še obtožbi zaradi terorizma, vendar pa bo tudi v primeru izjemne usmiljenosti sodnika ob izreku kazni 12. septembra ostal v zaporu najmanj deset let.

Sayoc je zajokal in dejal, da mu je izjemno žal za vse, sodnik Jed Rakoff pa ga je vprašal, ali se je zavedal, da bi lahko naprave razneslo ne glede na to, kako amatersko jih je sestavil. Napadalec na demokrate je priznal, da je nevarnost obstajala in znova dejal, da mu je žal.

Pisma z eksplozivom je začel pošiljati nekaj tednov pred lanskimi novembrskimi vmesnimi kongresnimi volitvami, ki so se končale z zmago demokratov. Poslal jih je 16 in vsa so pravočasno prestregli. Prvo pismo je dobil liberalni donator in aktivist George Soros, sledile pa so pošiljke na naslove demokratskih predsednikov Billa Clintona in Baracka Obame, pa tudi Joa Bidna, Hillary Clinton, televizije CNN, igralca Roberta De Nira ter med drugim tudi senatorjev Kamale Harris in Coryja Bookerja.

FBI ga je izsledil na Floridi, od koder je tudi pošiljal eksploziv. Aretirali so ga 26. oktobra v pisanem kombiju, polnem gesel v podporo Trumpu in izrazov sovraštva do predsednikovih nasprotnikov in kritikov ter medijev. Iz Floride so ga izročili v New York, kamor je poslal največ nesojenih bomb.