Med žrtvami prevladujejo ženske in otroci, saj so bile na krovu družine, ki so bile namenjene v turistični kompleks v mestu Mosul. Nesreča se je zgodila ravno na dan, ko v Iraku praznujejo materinski dan. Po dosedanjih podatkih je med 94 žrtvami najmanj 19 otrok in 61 žensk. Iz vode so rešili 55 ljudi.

Zakaj je trajekt potonil, ni jasno, bi se pa tragedija lahko zgodila zaradi preobremenjenosti plovila. Zmogljivost ladje je bila 50 ljudi, vendar je potonila, ker jih je bilo na krovu približno 200, je izjavil iraški poslanec Abdel Rehim al Šamari.

Poleg tega je bil trajekt že precej star. V teh dneh pa je povečan pretok Tigrisa, saj je zadnje dni na območju obilno deževalo.

Prizorišče nesreče je obiskal iraški premier, ki je ukazal preiskavo, s katero naj bi ugotovili, kdo je odgovoren za brodolom. V državi pa je razglasil tri dni žalovanja.

Iraško ministrstvo za pravosodje je po nesreči odredilo aretacijo devetih predstavnikov podjetja, ki ima v lasti trajekt. Lastnikom trajekta in turistične znamenitosti, blizu katere je potonil trajekt, pa je prepovedalo zapustiti državo.