Nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden še ni napovedal predsedniške kandidature, pa mu ankete vseeno kažejo najvišjo podporo med demokrati, ki se ali naj bi se potegovali za Belo hišo. V zadnji raziskavi javnega mnenja televizije CNN je dobil 28-odstotno podporo, drugi je bil senator iz Vermonta Bernie Sanders (20 odstotkov), tretja senatorka iz Kalifornije Kamala Harris, ki ji je podpora najbolj opazno narasla na 12 odstotkov, čez desetodstotno mejo pa se je prebil še bivši teksaški kongresnik Beto O'Rourke (11 odstotkov), ki je v predvolilno tekmo vstopil šele prejšnji teden.

Ankete Bidnu že dlje časa kažejo najvišjo podporo, čeprav se (še) ni odločil napovedati kandidature za predsedniško nominacijo demokratske stranke. Ameriški mediji navajajo vire iz njegovih krogov, da bo to storil prihodnji mesec, k temu naj bi ga nagovarjala tudi družina, čeprav kampanja običajno pomeni veliko breme za najbližje. Vsekakor se pričakuje, da bo Biden (76) vstopil v tekmo. Po mnenju komentatorjev bi sicer lahko imel težave z nagovarjanjem bolj levega, progresivnega krila demokratov, ki ima na strankarskih volitvah več teže, letos pa tudi vrsto kandidatov po svoji meri. Toda Bidnu je lahko v tolažbo še en rezultat ankete CNN, da je za 56 odstotkov vprašanih demokratov pri izbiri predsedniškega kandidata najpomembneje, da lahko premaga predsednika Donalda Trumpa, le za 35 odstotkov vprašanih imajo največjo težo njegova stališča.

Dve poti do televizijskih soočenj

V anketi so se v nadaljevanju zvrstili senatorka Elizabeth Warren (6 odstotkov), bivši zunanji minister John Kerry, ki sicer ne kandidira (4 odstotki), senatorja Amy Klobuchar in Cory Booker (po 3 odstotki), pet kandidatov pa je dobilo po en odstotek podpore. Morda se zdi, da ankete prehitevajo čas, saj je do prvih strankarskih volitev v Iowi še več kot deset mesecev, pa vendarle imajo svojo težo in pomen. Vodstvo demokratske stranke se je odločilo, da bo organiziralo dvanajst televizijskih soočenj svojih predsedniških kandidatov, prvo bo na sporedu že junija, torej čez tri mesece. Pravico do udeležbe na njih pa bodo dobili samo kandidati, ki bodo v najmanj treh anketah izbranih medijev in organizacij dobili najmanj odstotek podpore v času od 1. januarja letos do dveh tednov pred posamičnim soočenjem. Obstaja še druga pot do soočenj – da kandidat zbere finančne donacije 65.000 različnih oseb, pri čemer jih mora biti po najmanj dvesto iz najmanj dvajsetih zveznih držav. Ker ankete tudi kažejo, da velik delež volilcev za mnoge kandidate še ni slišal (pri senatorki slovenskih korenin Klobucharjevi je takšnih denimo 54 odstotkov), bo udeležba na uvodnih soočenjih zanje še toliko še pomembnejša.