Kadrovsko pomanjkanje v koprskem zaporu, ki je bil konec lanskega leta pod žarometi javnosti zaradi odmevnega pobega, namerava vodstvo zaporov reševati tudi z reorganizacijo koprskega oddelka v Novi Gorici. Gre za zapor, ki lahko sprejme 28 zapornikov, med katerimi so tudi priporniki.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Bojan Majcen se je skupaj s sodelavci včeraj srečal z zaposlenimi v Novi Gorici. Dogovorili so se, da bodo pravosodni policisti iz Nove Gorice za zdaj le pomagali kolegom v Kopru. Glede nadaljnjih korakov pa naj bi bilo več znanega jeseni.

»Pravosodni policisti iz oddelka Nova Gorica bodo do jeseni po potrebi odhajali tudi na delo v Koper, pri čemer bosta oba vodja oddelkov za varnost uskladila delovne razporede pravosodnih policistov. V tem času nameravamo zaposliti nove pravosodne policiste, saj kadrovski postopki trenutno še potekajo,« so nam pojasnili v vodstvu zaporov.

Bojazen pred ukinitvijo

Ideja o preoblikovanju novogoriškega oddelka je na prvi pogled logična. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi v Kopru potrebovali vsaj 20 dodatnih pravosodnih policistov, približno toliko pa naj bi jih trenutno delalo v Novi Gorici. Če bi se oddelek v Novi Gorici preoblikoval v odprti oddelek, bi v Novi Gorici istočasno potrebovali le kakšen par pravosodnih policistov.

Po naših informacijah v Novi Gorici nad tovrstno rešitvijo niso ravno navdušeni. Do Kopra je z avtomobilom dobro uro. Nekateri pa se tudi bojijo, da bo reorganizacija v odprti oddelek pomenila prvi korak do popolne ukinitve tega oddelka. Sprememba režima bi tudi pomenila, da bi obsojence in pripornike iz Nove Gorice najprej morali premestiti v Koper, ki je že tako in tako poln (predvsem priporni oddelek).

V vodstvu zaporov so nam sredi tedna potrdili, da razmišljajo o preoblikovanju oddelka Nova Gorica, nikakor pa ne o njegovi ukinitvi. Po včerajšnjem sestanku pa so nam javili, da tudi preoblikovanje novogoriškega zapora v odprti oddelek za zdaj ni predvideno.

Izhod v sili, ne pa rešitev

Ne sindikat državnih organov (SDOS) ne sindikat delavcev v pravosodju (SDP) z načrti vodstva zaporov uradno nista seznanjena. Po besedah predsednika SDP Tomaža Virnika se je pred kratkim omenjalo le začasno pomoč iz Nove Gorice, dokler ne bodo v Kopru zagotovili dovolj kadra. Iz koprskega zapora naj bi v zadnjem času kar nekaj pravosodnih policistov (po neuradnih podatkih šest) odšlo na delo v Luko Koper.

Samo prek govoric je z načrti v Novi Gorici seznanjen tudi predsednik SDOS Frančišek Verk. »Gre za izhod v sili, ne pa rešitev. Mislim, da to ne bo dolgoročno rešilo problema kadrovanja v Kopru, kjer so bili odhodi posledica velike preobremenitve,« načrte vodstva slovenskih zaporov ocenjuje Verk.