Slovenija je še vedno v igri za organizacijo ene izmed skupin evropskega prvenstva leta 2021. Košarkarska zveza je namreč oddala kandidaturo, njen predsednik Matej Erjavec pa meni, da imajo za organizacijo prvenstva približno polovične možnosti. Na sedež Fibe Europe je namreč prišlo sedem kandidatur, med njimi le ena tudi za finalni del.

»Kandidaturo smo oddali iz dveh razlogov. Prvi je, da reprezentanci, v kateri so večinoma zelo mladi košarkarji, omogočimo dve leti dozorevanja brez pritiska rezultata, saj bi bili kot organizatorji neposredno uvrščeni na prvenstvo, drugi pa je želja, da pred domačo publiko pripeljemo Luko Dončića,« pravi Matej Erjavec. Finančna konstrukcija organizacije ene izmed predtekmovalnih skupin je sledeča: pristojbina je ovrednotena na 1,8 milijona evrov, preostali fiksni stroški znašajo še 700.000 evrov, skupni proračun pa je 4,5 milijona evrov. »Državo smo zaprosili za donacijo oziroma neko vrsto kredita, saj si košarkarska zveza ne more privoščiti, da bi sama vnaprej Fibi Europe nakazala 2,5 milijona evrov. To je praktično ves letni proračun zveze. Iz izkušenj evropskega prvenstva 2013 pa vemo, da se ta vložek povrne po koncu prvenstva, ko pritečejo sredstva od prodaje vstopnic in pokroviteljev,« še dodaja Erjavec.

Generalni sekretar KZS Rašo Nesterović, ki se je s predsednikom Erjavcem pred dnevi mudil na sedežu Fibe Europe, je povedal, da še ni jasno, kako bodo organizatorji skupin vključeni v kvalifikacije, zagotovo pa bodo v njih sodelovali. »Glede na to, da je 24. maja v Münchnu skupščina Fibe Europe, na kateri se bo izbiralo novo vodstvo, bo odločitev o prirediteljih zagotovo tudi politična,« pravi Rašo Nesterović, pri čemer bo Slovenija v organe Fibe Europe kandidirala kar nekaj predstavnikov; najpomembnejša sta Erjavec, ki se bo potegoval za vstop v 25-članski upravni odbor, in Nesterović, ki želi dobiti mesto v tekmovalni komisiji. Z vložitvijo kandidature za EP 2021 je Slovenija odstopila od ideje, da bi naslednje poletje organizirala kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. Želja po nastopu v Tokiu še obstaja, vendar se zdaj KZS zanaša na povabilo Fibe. Slovenija je sedma reprezentanca sveta, prva so ZDA, od evropskih ekip pa so pred njo Španija, Francija, Srbija in Litva.

Sicer pa bo selektor moške reprezentance še naprej Rado Trifunović, ki bo ekipo vodil tudi v naslednjih kvalifikacijah. Trifunović se je vrnil z obiska v ZDA, kjer se je srečal z Luko Dončićem, svojim predhodnikom Igorjem Kokoškovom in kapetanom Goranom Dragićem. Povedal je, da mu je Dončić znova zatrdil, da bo z veseljem igral za izbrano vrsto, srečanje z bivšim selektorjem je označil kot pristno in v obojestransko zadovoljstvo, obisk Miamija pa kot potezo, ki si jo Goran Dragić več kot zasluži. »Na Florido nismo šli, da bi ga o čemer koli prepričevali, ampak zato, ker je Goran naredil toliko velikih stvari za reprezentanco in nikoli ne veš, ali jih bo še kdaj. Veliko je še časa do olimpijskih kvalifikacij ali evropskega prvenstva,« je dejal Rado Trifunović. maš