Trump na twitterju stopnjuje napade na Georgea Conwaya in ga opredeljuje kot poraženca in moža iz pekla, ker naj bi bil ljubosumen na uspeh svoje žene, saj mu ni uspelo priti v predsednikovo administracijo. A Conway te predsednikove napade zavrača in predsednika kar naravnost obtožuje, da je nor. Njegova žena na drugi strani brani Trumpa, vse skupaj pa že polni tabloide.

Eden od (številnih) razlogov za to, da Conway kritizira Trumpa, pa so tudi predsednikovi napadi na pokojnega vojnega heroja McCaina.

Dolgoletnega republikanskega senatorja iz Arizone so pokopali septembra lani in Trump je upošteval njegovo željo, naj ne pride na njegov pogreb. McCain in Trump se nista nikoli marala, predsednik pa je senatorju hudo zameril, ker ni prispeval odločilnega glasu za uničenje zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame.

V miru počival le pol leta

Trump ga je pustil počivati v miru do 17. marca letos, ko je brez dokaza tvitnil, da je McCain skušal objaviti razvpiti dosje Christopherja Steela. Ta nekdanji britanski obveščevalec naj bi dosje o Trumpu sestavljal najprej po naročilu republikancev, nato pa naj bi mu za to plačevali demokrati.

V tem dosjeju naj bi bile informacije o povezavah med Rusijo in Trumpom, ki so sprožile preiskavo FBI skupaj z izjavami članov Trumpove kampanje. McCain je dobil izvod dosjeja, ampak ga je posredoval FBI šele po volitvah novembra 2016.

Na ameriškega predsednika so se potem pričakovano vsule kritike, da napada mrtvega človeka, kritikam pa so izpostavljeni tudi vsi republikanski senatorji, ki svojega nekdanjega kolega ne upajo zagovarjati v strahu pred Trumpom.

Najbolj izstopa senator iz Južne Karoline Lindsey Graham, ki je bil z McCainom dober prijatelj in politični zaveznik in je predsednika ZDA v preteklosti ostro napadal, sedaj pa se mu skuša prikupiti.

McCainova hči Meghan McCain je 18. marca izjavila, da Trump preživlja konce tednov obseden z velikimi možmi, ker se skupaj z vsemi drugimi zaveda, da sam ne bo nikoli takšen.

Najbolj očitna razlika je v tem, da se je McCain udeležil vojne v Vietnamu in se potem pustil več let mučiti v ujetništvu, namesto da bi izkoristil ponujeno možnost zamenjave. McCain je dejal, da bo šel iz ujetništva, ko bodo šli vsi drugi, ki so bili zaprti z njim.

Trump je medtem v času vietnamske vojne pridobil zdravniško potrdilo o ukrivljenih kosteh stopala in se izognil služenju, kasneje pa se je z lepoticami pod roko hvalil, kako je bil pameten, da ni šel v vojno, ampak je pomagal vojnim prizadevanjem s tem, da ni dobil spolno prenosljivih bolezni.

Ko predsednika ZDA zaradi nečesa kdo kritizira, je njegov odgovor običajno, da vztraja pri dejanjih, zaradi katerih ga kritizirajo. Dan po kritiki McCainove hčerke in drugih je dejal, da ni bil nikoli navdušen nad McCainom in nikoli ne bo, ker ni glasoval proti zdravstveni reformi Obame, čeprav naj bi prej obljubil, da bo.

Trumpu ni jasno, zakaj ga kritizirajo

Na političnem zborovanju v Ohiu pa je svojim podpornikom povedal, da ne razume, zakaj ga kritizirajo, saj je McCainu zagotovil takšen pogreb, kot si ga je želel. Užaljen, ker se mu pokojnikova družina za to ni zahvalila, je še poudaril, da je sam odobril državniški pogreb. Analitiki poudarjajo, da je odobril le vojaški transport trupla.

Pogrebne slovesnosti sta potem vodila nekdanja predsednika Obama in George Bush mlajši, ki sta porazila McCaina v predsedniških tekmah. Bush mlajši leta 2000 v boju za republikansko nominacijo, Obama pa leta 2008 v boju za Belo hišo. Kljub temu in političnim razlikam so se med seboj spoštovali.

V Trumpov spor s pokojnikom se sedaj vpleta vsakdo, ki ima čas. Nekdanji guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger je napade na McCaina označil za nesprejemljive, še posebej sedaj, ko je mrtev. »Terminator« se je potem v pogovoru za revijo The Atlantic še norčeval iz Trumpove telesne kondicije.

Nekdanji Trumpov sodelavec v Beli hiši in del njegovega newyorškega kroga Anthony Scaramucci je na CNN povedal, da razume, kje Trumpa čevelj žuli, vendar pa se mu napadi na pokojnika zdijo povsem nesmiselni. »Ni nobene strategije, razen sproščanja frustracij, kar je neumno,« je dejal Scaramucci.

Vendar pa je Trump na takšen način dobil volitve 2016 in neomajno zvestobo najmanj 40 odstotkov Američanov. Na sredinem zborovanju v Ohiu so njegovi podporniki zavrnili kritike zaradi McCaina in zagotovili, da Trumpa podpirajo zato, ker je velik borec.