V sodelovanju s stomatološko sekcijo Slovenskega zdravniškega društva so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili tudi krajšo brošuro. V brošuri so med drugim izpostavili pomen ustne higiene in zapisali tudi nekaj preprostih in najučinkovitejših ukrepov za ohranjanje in krepitev ustnega zdravja. Ključni dejavnik pri ohranjanju ustnega zdravja je primerna in zadostna ustna higiena, kar pomeni umivanje zob vsaj dvakrat na dan. Raziskave kažejo, da je pogostost umivanja zob vsaj dvakrat na dan v Sloveniji nekoliko višja med otroki in mladostniki v primerjavi z odraslimi, kjer je prisotna pri približno dveh tretjinah prebivalcev, je med drugim zapisano v brošuri.

Karies in parodontoza

Karies je najbolj razširjena kronična nenalezljiva bolezen. Njegov nastanek je tesno povezan s prisotnostjo bakterij v zobnih oblogah, ki presnavljajo sladkorje iz hrane v kisline, in lahko se začne raztapljanje sklenine.

Druga zelo pogosta bolezen v ustni votlini je parodontalna bolezen, ki je tudi povezana z zobnimi oblogami. Bakterije v oblogah ob zobnem vratu povzročajo vnetje obzobnih tkiv, sčasoma pa tudi mineralizirajo (to je zloglasni zobni kamen), kar še bolj oteži učinkovito odstranjevanje oblog in vodi v napredovanje bolezni. Nastanek parodontalne bolezni je povezan tudi s kajenjem, ki je skupaj z uživanjem alkohola pomemben dejavnik za nastanek raka ustne votline. ea