Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsak dan zaradi posledic tuberkuloze umre 4500 ljudi, približno 30.000 pa jih vsak dan zboli za to boleznijo. V Sloveniji, zahvaljujoč delu zdravstvenih strokovnjakov na vseh ravneh, incidenca oziroma pojavnost tuberkuloze v zadnjem desetletju stalno rahlo upada.

Bolezen lahko prizadene tudi druge organe

Tuberkuloza ali jetika oziroma sušica je kronična nalezljiva bolezen. V večini primerov bolezen prizadene pljuča (pljučna tuberkuloza), lahko pa tudi druge organe: kosti, ledvica, jajčnike, bezgavke… Vsekakor je treba poudariti, da je bolezen s pravočasnim odkritjem in pravilnim zdravljenjem popolnoma ozdravljiva.

»V Sloveniji je stanje na področju obravnave bolnikov s tuberkulozo specifično, saj se zdravstveni delavci soočamo z bolniki iz občutljivih skupin, kot so starostniki, alkoholiki, odvisniki od prepovedanih substanc ter begunci in migranti. Zaradi begunske in migrantske problematike se spopadamo z novimi izzivi, z bolniki s tuberkulozo, ki izhajajo iz drugačnega sociokulturnega okolja. To za medicinske sestre predstavlja nove priložnosti za kakovostnejšo zdravstveno obravnavo,« je povedala Maruša Ahačič, predsednica Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v pulmologiji pri Zbornici – Zvezi. »Treba je najti nove komunikacijske poti – tudi z nevladnimi organizacijami in prostovoljci – ter postaviti v središče obravnave posameznega bolnika s tuberkulozo in ne zdravstvenega sistema samega.«

Kako se prenaša, koliko jih zboli

Tuberkuloza se prenaša z osebe na osebo z vdihavanjem okuženega zraka – ta nastaja pri kašljanju, kihanju, glasnem govorjenju ali petju oseb s pljučno obliko tuberkuloze. Okuži se lahko vsak izmed nas, tudi če je le kratek čas ob zelo kužni osebi, vendar okužba še ne pomeni bolezni. Če človekov obrambni mehanizem ne ustavi širjenja bacilov tuberkuloze v telesu, človek zboli. Običajno se bolezen ne razvije takoj po okužbi, ampak okužena oseba zboli šele po preteku enega leta in pol do treh let po okužbi. Približno polovica okuženih zboli šele po več letih. Navadno zboli le desetina okuženih.

Cepljenje

Do leta 2005 je bilo v Sloveniji cepljenje proti tuberkulozi obvezno za vse novorojenčke. Cepljenje je bilo treba opraviti v prvem letu starosti z enim odmerkom cepiva BCG. Največkrat se je na mestu cepljenja razvila razjeda oziroma je kot dokaz o cepljenju ostala cepilna brazgotina. V letu 2005 je bilo obvezno cepljenje novorojenčkov zaradi nizkega števila tuberkuloznih bolnikov v Sloveniji ukinjeno, saj je število novih bolnikov na leto z 29 bolnikov na 100.000 prebivalcev padla na 17 novih bolnikov na leto.

Zdaj je cepljenje obvezno le za novorojenčke mater, ki so v nosečnosti ali med porodom prebolevale aktivno tuberkulozo in za novorojenčke iz družin, ki so se v zadnjih petih letih pred rojstvom novorojenčka preselile iz držav z visoko incidenco tuberkuloze. Za druge novorojence oziroma otroke do enega leta starosti je na željo staršev cepljenje samoplačniško. (Povzeto po sporočilu ZZBNS – ZSDMSBZTS in www.klinika-golnik.si, strokovnjaki Klinike Doktor 24.) ea