V bolnišnici imajo pogosto težave s standardnimi invalidskimi vozički, prav tako v drugih zdravstvenih ustanovah po Sloveniji. Pogosto postanejo last posameznih bolnišničnih oddelkov ali pa končajo v prtljažnikih obiskovalcev. Težavo so v evropskih bolnišnicah rešili s pomočjo vozičkov SAM, ki so dobili ime po kratici za sistem »sit and move«, kar bi lahko prevedli kot »okreten tudi sede«, in so postali že obvezen del bolnišnične opreme. Uporabljajo jih v Nemčiji, Avstriji, Švici, Belgiji, Veliki Britaniji, Španiji, na Norveškem pa tudi na Hrvaškem.

V Sloveniji sta pobudo za bolniku in njegovemu spremljevalcu prijazno ter bolj higiensko rešitev v Murski Soboti prevzela mag. Marija Zrim, vodja zdravstvene nege urgentnega centra Splošne bolnišnice Murska Sobota, ter mag. Dejan Majc, dr. med., spec. internist, vodja urgentnega centra. Vodstvu bolnišnice sta predlagala nov, sodobnejši pa tudi trajnostni sistem bolnikom, svojcem oziroma spremljevalcem prijaznega sprejema in obravnave ob prihodu v bolnišnico.

»V bolnišnici imamo pogosto težave s standardnimi invalidskimi vozički, njihovim vzdrževanjem, čiščenjem in servisiranjem. Pogosto jih iščemo po bolnišnici, včasih celo na parkirišču in jih tako ni na mestu, kjer jih potrebujemo. Problem je čiščenje platnenih delov, pogosto servisiranje gum in naslonjal. Tako invalidski voziček po nekaj tednih redne uporabe ni več tehnično brezhiben in varen za uporabo. Kar nekaj časa smo iskali rešitve. Priložnost smo videli v vozičkih SAM, ki so trpežni, imajo zavorni sistem in kolesa za vožnjo po naših zunanjih dislociranih enotah. Vozički se enostavno čistijo in omogočajo nadzor nad uporabo (s kovanci kot nakupovalni vozički). Z vozički smo zadovoljni, saj nam prihranijo čas, so trpežni, se lepše vozijo. So tudi nekoliko višji in imajo boljše naslonjalo za hrbet,« je o novi pridobitvi povedala mag. Marija Zrim.