V Planici je bilo včeraj kot v pravljici s sončnim in toplim vremenom ter imenitnim vzdušjem, ki ga je pripravilo 13.000 gledalcev, večinoma šolske mladine. Japonec Rjoju Kobajaši je z zmago v kvalifikacijah, v katerih je skočil z najnižjega možnega naletnega mesta številka ena, potrdil sloves najboljšega skakalca zime in postavil še nov japonski rekord 248 metrov. »Ko z zaletišča pogledam v dolino in vidim vse te zastave, se tukaj počutim kot rock zvezdnik in idol. V Planici resnično uživam,« je povedal Rjoju Kobajaši.

Noge v zrak in veliko spanja

Še bolj je užival slovenski as Timi Zajc, tretji v kvalifikacijah, ki je izpolnil veliko željo in na smučki prečrtal osebni rekord 233,5 metra iz Oberstdorfa ter s flomastrom izpisal novega, 239 metrov. »Neverjetno. Še sam sebe sem presenetil, kako dobro mi je šlo že prvi dan. Nekaj najlepšega je pred domačimi gledalci poleteti tako daleč. Bolj sem užival kot ob rekordnem poletu v Oberstdorfu, saj sem imel manj težav v zraku. Skok mi je dobro uspel, začutil sem dober veter, a imam še rezerve za daljši polet,« je bil vzhičen Timi Zajc, ki je debitantski nastop na planiški letalnici začel s poletom 231 metrov. Na smučki ima še dovolj prostora za izpis novega osebnega rekorda. Naslednji izziv je preleteti zadnjo rdečo črto pri 240 metrih. Ker mu je na poletih v Vikersundu zadnji dan zmanjkalo moči, se je odločil, da bo v Planici čim več počival z nogami v zrak in veliko spal.

Domen Prevc, vladar Vikersunda, je bil še malce zadržan. Najboljši polet mu je uspel v kvalifikacijah (228 metrov), kar je bil peti izid kvalifikacij. »Našel sem prave nastavitve opreme in tehniko skoka. Imam dobre temelje za optimizem. Vikersund mi je za mišji rep bolj všeč od Planice. Sanjsko bi bilo, če bi se na tekmi v petek vseh devet Slovencev uvrstilo v finale,« je bil jedrnat Domen Prevc, ki si želi predvsem uživati v dolgih poletih. Medtem ko sta bila Zajc in Domen Prevc med elito v kvalifikacijah, so se ostali Slovenci, za katere bo v naslednjih dneh prišel navijat tudi nekdanji skakalec in novodobni kolesarski as Primož Roglič, zvrstili v drugi polovici štirideseterice, ki se je uvrstila na današnjo tekmo. Anže Semenič je potrdil dobro formo za letenje. Peter Prevc se je dobro izkopal iz težav. Bor Pavlovčič, Tilen Bartol, Žiga Jelar in Jaka Hvala so izpolnili dnevno nalogo. Jurij Tepeš je znova oživel v Planici in po včerajšnjih poletih so se znova zmanjšale možnosti, da bi po letošnji sezoni sklenil kariero, potem ko mu v zadnjih dveh letih ne gre po načrtih.

Petintridesetletni Jernej Damjan (43. mesto) bo nadaljeval kariero, medtem ko se je Robert Kranjec (47. mesto) želel posloviti z dobrim rezultatom. Potem ko je za trening poletel 208 (32. izid) in 222 metrov (36.), je v kvalifikacijah pristal že pri 203,5 metra. »Zakrivilo me je. Hotel sem dodati prvima dvema poletoma, a ker nisem v tekmovalnem ritmu, se ni izšlo. Ponovil sem napake z internih kvalifikacij za uvrstitev v reprezentanco. Tekma me je potegnila noter, čeprav bi bila dovolj le ponovitev drugega poleta. Zdaj se bom osredotočil na poslovilni polet v soboto,« je povedal razočarani Robert Kranjec.