»Evropska unija bo "varnejša in močnejša" ko bo Hrvaška vstopila v območji schenga in evra. Ob tem računamo na podporo Nemčije,« je povedala Grabar-Kitarovićeva na skupni novinarski konferenci s Steinmeierjem.

Hrvaška predsednica je dodala, da »Hrvaška ceni nenehno in močno podporo Nemčije« članstvu Hrvaške v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Steinmeier je med drugim dejal, da se možnosti za še boljše dvostransko sodelovanje odpirajo v letu 2020, ko bosta Hrvaška in Nemčija zaporedno predsedovali Evropski uniji.

Nemški predsednik je tudi izjavil, da se EU ne sme »izgubiti v dvostranskih sporih«, kar je bilo tudi sporočilo državam jugovzhodne Evrope, naj razrešijo medsebojna odprta vprašanja, so objavili na spletni strani hrvaške predsednice.

Visoki gost iz Nemčije meni, da je Hrvaška kot najmlajša članica EU »most« med EU in državami Jugovzhodne Evrope, s katerimi jo povezuje skupna zgodovina.

Grabar-Kitarovićeva je dodala, da bo Hrvaška med svojim predsedovanjem EU v prvi polovici prihodnjega leta organizirala še eno srečanje o širitvi EU na države Jugovzhodne Evrope.

Steinmeier se je v okviru dvodnevnega uradnega obiska na Hrvaškem sestal tudi s predsednikom hrvaškega sabora Gordanom Jandrokovićem. Obisk bo zaključil v petek v Splitu.