»Verjamemo, da bo v prihodnosti prišlo od porasta avtonomnih in električnih avtomobilov ter njihove souporabe. Enostavno je to naša prihodnost,« je povedal Laurens van den Acker, glavni oblikovalec pri podjetju Renault.

Analitiki opozarjajo, da bo lastništvo avtomobilov postalo nesmiselno, saj se bo povečala priljubljenost souporabe avtomobilov. Tako avtomobili ne bodo več statusni simbol, ampak bodo postali le to, kar v resnici tudi so – prevozno sredstvo.

Da so takšne spremembe očitne že danes, se zavedajo tudi svetovni velikani avtomobilske industrije, ki se že poslužujejo takšnih storitev. Velika nemška korporacija Daimler, ki proizvaja avtomobile, kombije in avtobuse, je odkupila car2go – prosto pretočno avtomobilsko storitev, ki ljudem omogoča, da si s pomočjo aplikacije izposodijo avtomobil brez dodatnih stroškov. Prav tako jim ga ni potrebno parkirati nazaj na mesto, kjer so vanj sedli. Več o delovanju aplikacije si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku, podoben sistem pa lahko preizkusite tudi v Ljubljani.