Tudi oblasti v Kabulu so opozorile, da bi število žrtev treh eksplozij, ki so afganistansko prestolnico pretresle v času praznovanja perzijskega novega leta, utegnilo narasti.

Policija je že pred prevzemom odgovornosti za napad sporočila, da so bile v bližini svetišča podtaknjene tri mine, ki so jih neznanci aktivirali na daljavo. Afganistansko obrambno ministrstvo pa je navedlo, da so neznanci na območje izstrelili tri rakete, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Eksplozije so odjeknile malo pred napovedanim nagovorom predsednika države Ašrafa Ganija na severu Afganistana ob perzijskem novem letu, ki ga praznuje več milijonov Afganistancev. "Zaradi strahopetnega sovražnika, ki ne pozna meja, smo izgubili miroljubne državljane," je v odzivu na napad tvitnil Gani.

Lani se je v času praznovanj perzijskega novega leta v Kabulu zgodil podoben napad, za katerega je odgovornost prav tako prevzela Islamska država. V njem je bilo ubitih 33 ljudi.

Ob perzijskem novem letu, ki ga imajo islamski skrajneži za neislamskega, sicer v Afganistanu veljajo poostreni varnostni ukrepi.