Tokrat se posvetimo regratu, ki bi moral po nekaj resda hladnih tuših, ki so končali dolgo sušno obdobje, v teh dneh močneje pognati. In spet bodo travniki polni sklonjenih postav s pipci … Regrata v solati, kot ga pripravljamo v naših krajih, ne poznajo skoraj nikjer drugje; tej naši posebnosti se čudijo in so nad njo večinoma navdušeni tujci od blizu in daleč. Kot solato so ga sicer začeli prvi pripravljati Italijani v 17. stoletju, po napoleonskih vojnah, ko je nastopila lakota in so ljudje poskušali jesti marsikaj, česar prej niso bili navajeni, med drugim divje zeli, ki so jih lahko nabrali v naravi. Regratove liste za solato nabiramo praviloma do sredine aprila, ko začne na veliko cveteti, pozneje nabiramo predvsem rumene cvetove za sirup. Ampak to je seveda odvisno od lege – ko je v toplejših in osončenih krajih že v cvetu, malo višje še najdemo mladega. Regrat ni le okusna, ampak tudi izjemno zdrava zel, ki jo pripravljamo v solatah, juhah in številnih drugih jedeh. Ko so listi nekoliko starejši, ga lahko tudi skuhamo, podobno kot radič in cikorijo ga uporabimo v omletah ali z njim v najrazličnejših jedeh nadomestimo rukolo. Tradicionalno ga nekateri jedo z ocvirki, a v tem primeru bržkone ne bo imel tistih očiščevalnih učinkov, ki so posebno čislani v časih, ko se marsikdo podi za očiščevalnimi ali shujševalnimi kurami. Zanimiva in hkrati krasna kombinacija je topla regratova solata s sočnimi praženimi jetrci. Sveža in hkrati krepka jed je z veliko količino železa in raznovrstnih vitaminov kot nalašč za preganjanje spomladanske utrujenosti. Količine, ki so v tokratnem receptu odmerjene za štiri lačne, pa prilagodite po svoje. Tudi odločitev, ali so priloga jetrca in glavna jed regratova solata ali je morda ravno obrnjeno, prepuščamo vam.

Regrat s krompirjem in jajcem ob praženih jetrih

400 g očiščenih listov regrata, 4 jajca, 4 večje krompirje, 3 žlice oljčnega olja, 1 žlico vinskega kisa, 2 stroka česna, morsko sol. Za prilogo še 500 g očiščenih govejih jeter, 2 srednje veliki rdeči čebuli, oljčno olje, 1 žlico balzamičnega kisa, morsko sol, ščep majarona, sveže zmlet pisani poper, brizg vina.

Regrat temeljito operemo in odcedimo ter stresemo v skledo. Krompir operemo. Olje in kis ter ščep soli dobro razmešamo, nato pa naravnost v mešanico stisnemo česen in še enkrat dobro premešamo. Dobro ohlajena, že skoraj pomrznjena jetra (pomembno, ker se jih tako veliko lepše reže) razkosamo in vsak kos narežemo na čim tanjše rezine. Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. V veliko težko ponev vlijemo nekaj žlic olja in dodamo narezano čebulo. Pristavimo in jo med občasnim mešanjem počasi pražimo toliko časa, da se povsem zmehča, obarva in nekoliko karamelizira. Hkrati v osoljeni vodi neolupljene krompirje skuhamo do mehkega, še vroče olupimo in pustimo na toplem. Med praženjem čebule po potrebi prilijemo kakšen brizg vina, kozarec pa ga privoščimo kuharju. Čebulo na koncu pokapljamo z balzamičnim kisom in premešamo, da ta izpari. Vso čebulo do zadnjega skupaj z oljem stresemo iz ponve v skodelico. Ponev obrišemo s papirnato brisačo in spet pristavimo ter močneje segrejemo. Vanjo vlijemo kakšno žlico olja in dodamo jetrca. Na hitro jih popražimo, le toliko, da se zmehčajo (nekaj minut). Dodamo jim praženo čebulo, posolimo, začinimo z majaronom in poprom ter dobro premešamo in odstavimo, a pustimo na toplem. V drugi ponvi urno spečemo umešana jajca. Na regrat tenko narežemo še vroč krompir, prelijemo z omako iz kisa in olja ter dobro premešamo in malo premečkamo, najbolje z rokami. Dodamo še vroča, z žlico razkosana umešana jajca in rahlo premešamo. Na segrete velike krožnike nadevamo toplo regratovo solato, zraven pa naložimo pražena jetra. Nemudoma postrežemo, poleg pa ponudimo vino.