V taboru slovenske nogometne reprezentanca vlada popolna mobilizacija pred večernim odprtjem kvalifikacij za evropsko prvenstvo na gostovanju v Hajfi proti Izraelu. Izbrana vrsta je na mondenem stadionu mestnih rivalov Maccabija in Hapoela večer pred tekmo opravila še zadnji trening. Selektor Matjaž Kek je po petnajstih minutah zaprl vrata tudi za varnostnike, ki so stali ob igrišču, saj obstaja možnost, da Izraelci na različne načine vohunijo za uporabnimi informacijami iz slovenskega moštva.

Selektor skriva kapetana

Selektor Kek bo šele z objavo udarne postave uro pred tekmo razkril, kdo bo novi kapetan reprezentance. Nazadnje je prestižno funkcijo opravljal Bojan Jokić, zdaj sta v resnih kombinacijah za kapetanski trak vsaj še Josip Iličić in Jan Oblak. Spomnimo – ravno Oblaka je pred letom dni zmotil način izbire kapetana, kar je med drugim privedlo do njegove daljše odsotnosti od reprezentance. »Izboru kapetana se daje preveč pozornosti. Mi se osredotočamo na igrišče. Pomembno je, da bomo našo kakovost prikazali v dvoboju z močnim nasprotnikom,« je na vnovično vrtanje iz novinarskih vrst kar malce nejevoljno odgovoril Matjaž Kek. Po krajšem predahu je potrdil, da je novega kapetana že določil, a imena ni želel izdati.

Slovensko moštvo je drugi dan bivanja v obmorskem mestu z največjim pristaniščem v državi izkoristilo za temeljito pripravo na nasprotnika. Selektor Kek je igralce javno pohvalil za predanost in motiviranost. »Vlada sproščeno vzdušje, a sem opazil, da so igralci zelo osredotočeni na svoje naloge. Zavedajo se, v kakšnem položaju se je znašla reprezentanca. Ker ni bilo dovolj časa, nismo veliko trenirali, a sem med komunikacijo z igralci poskušal doseči vse, kar sem nameraval. Ni evforije, ni bahanja, saj moramo biti skromni in ponižni,« je razložil Kek, ki bo v kvalifikacijah lovil prvo slovensko uvrstitev na evropsko prvenstvo po dolgih dvajsetih letih.

Izrael igra podobno kot Avstrija

Strokovno vodstvo reprezentance je opozorilo igralce na prednosti in slabosti izraelske selekcije, ki je še posebej nevarna na domačih tleh. Slovenija bo morala biti pozorna predvsem na začetek obeh polčasov, v katerih se Izrael izstreli proti nasprotnikovem golu. Stroka je ugotovila, da Izraelci igrajo v podobnem sistemu kot Avstrija, s katero je Slovenija pred letom dni ob premieri takratnega selektorja Tomaža Kavčiča visoko izgubila v Celovcu (0:3). »Igralcev v dveh dneh nismo preveč napolnili z informacijami, da ne bi postali zbegani. Pomembno je, da se zavedajo odgovornosti, ki jo imajo kot člani državne reprezentance. Imamo igralski kader, ki je sposoben odigrati čvrsto tekmo,« je razlagal selektor Kek.

Začetno enajsterico je že določil, a je garderobo tako dobro izoliral od zunanjega sveta, da prav nobena zaupna informacija ni pricurljala v javnost. Znano je, da je izbrancem poskušal približati igralna mesta, ki so jih navajeni v klubih. Nobenega dvoma ni, da bo v vratih začel prvi zvezdnik moštva Jan Oblak, ki je na zadnjih dveh tekmah v dresu Atletica prejel pet zadetkov. Centralna branilca bosta najverjetneje Miha Mevlja in Aljaž Struna, ki je na začetek kvalifikacij pripotoval iz Združenih držav Amerike. Branilski položaj na desni strani je rezerviran za rekorderja sedanje generacije po številu nastopov Bojana Jokića, na levem boku bi se po odpovedi Nejca Skubica lahko znašel Petar Stojanović.

Kek bo začel v sistemu 4-4-2, ki se bo spreminjal med tekmo. Zadnjo prepreko na sredini igrišča bosta nemara postavila Rene Krhin in Jasmin Kurtić, na bočnih položajih v zvezni vrsti se nastop obeta Domnu Črnigoju in Benjaminu Verbiču. Josip Iličić bo glavni kreator slovenske igre, za položaj v konici napada pa se v internem tekmi borita Andraž Šporar in Robert Berić.