Planiška letalnica je od prenove leta 2015 povsem enake velikosti kot v Vikersundu, vendar se ji še ni izšla kombinacija vremenskih razmer z vzgonskim vetrom v spodnjem delu letalnice, da se skakalec plazi ob doskočišču, in vrhunske pripravljenosti letalca, da izvede popoln polet do svetovnega rekorda. Tipičen primer je iz lanskega leta, ko je Avstrijec Gregor Schlierenzauer poletel do izenačenja svetovnega rekorda 253,5 metra, a padel, ker po slabši sezoni psihično in tehnično ni bil pripravljen, da bi se obdržal na nogah. Tudi vodstvo tekmovanja mora biti zelo pogumno, kar pa v Planici običajno ni, saj je dolgoletni tehnični delegat Norvežan Bertil Palsrud pri določanju višine zaletišča zelo konservativen.

Rekorder planiške letalnice je Poljak Kamil Stoch s 151,5 metra iz marca 2017, čeprav je bilo očitno, da je po doskoku z rokama in zadnjico podrsal po snegu. A rekord uradno velja, ker sodniki poleta niso ocenili kot padec. Planiški rekord Stocha ima približno takšno napako kot v nogometu priznan gol iz nedovoljenega položaja, pri katerem je bilo z letala vidno, da je bil strelec vsaj meter globoko v ofsajdu. A smisel tekmovanj v Planici ni divji lov na svetovni rekord, saj gre pri njem predvsem za prestiž, ampak je najpomembnejša varnost. Vsak padec, ki se konča s poškodbo tekmovalca, lahko načne ali celo uniči ugled discipline. Pred Planico sta trenutno dva večja izziva, kot je lov na svetovni rekord. Prihodnje leto bo prirediteljica svetovnega prvenstva v smučarskih poletih, zato bo letošnje tekmovanje generalka, leta 2023 pa svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju.

Ocena uspešnosti tekmovanja v Planici je tesno povezana z dosežki slovenskih skakalcev. Njihovi zadnji nastopi z zmagama v Vikersundu so najboljše vabilo za Planico, da bi se lahko slovenski skakalci po dveh letih posta na domači tekmi znova uvrstili na stopničke. Med letoma 2012 in 2016 so se nanje uvrščali serijsko. S kar sedmimi zmagami med posamezniki in dvema na ekipnih tekmah pod taktirko selektorja Gorana Janusa so povzročili pravo evforijo med navijači.