Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v nedeljo prispel v ZDA, ki jih izbral za svoj prvi obisk na tujem. V številčni delegaciji je bil tudi njegov sin Eduardo Bolsonaro, ki je poslanec, znan po skrajni retoriki ter brezobzirnih homofobičnih in rasističnih izjavah. Skupaj sta obiskala sedež ameriške obveščevalne agencije CIA in ji namenila vse vrste pohval. Ameriški predsednik Donald Trump je delegacijo sprejel v torek na delovnem sestanku in kosilu, o čemer so ameriški komentatorji včeraj zapisali: »Bilo je, kot da bi se ogledovala v ogledalu.«

Trump in Bolsonaro imata namreč veliko skupnega, brazilskemu predsedniku so celo nadeli vzdevek Tropski Trump, nad čimer je ameriški predsednik navdušen. Ob prihodu v ZDA je Bolsonaro izjavil: »Prvič po dolgem času je prišel v Washington brazilski predsednik, ki ni proti Američanom. To je začetek zavezništva za svobodo in blaginjo.«

Trump bi podprl Brazilijo v Natu

Bolsonaro je prišel v ZDA iskat podporo za pridružitev Brazilije Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in za gospodarski sporazum, ki bi brazilskim podjetjem omogočil sodelovanje na razpisih Pentagona, namen je bil tudi izposlovati ugodnosti pri nakupu ameriških proizvodov. Trumpova administracija pa je izrazila željo po sklenitvi sporazuma o uporabi vojaškega oporišča Alcantara v zvezni državi Maranhao na severovzhodu Brazilije, kjer bi opravljali izstrelitve komercialnih satelitov. V teh zadevah sta se sogovornika strinjala. Trump je na skupni tiskovni konferenci v Beli hiši navdušeno izjavil, da gre za »veliko zavezništvo z Brazilijo, boljše kot kadarkoli«, in dejal, da bi podprl Brazilijo, če bi ta želela postati članica Nata.

Hvaljenje Trumpovega zidu

Vendar imata državi v nekaterih zadevah tudi različna mnenja, denimo glede Kitajske, ki je glavni brazilski trgovinski partner, zato Brazilija ni pripravljena omejiti sodelovanja z njo. Različne poglede imata tudi na krizo v Venezueli, čeprav se strinjata z bojem proti Nicolasu Maduru in priznavata Juana Guaidoja za venezuelskega predsednika ter se zavzemata za nove volitve. Nimata pa enotnega stališča do vojaške intervencije, ki jo Trump vidi kot eno od možnosti, Bolsonaro pa ji nasprotuje »zaradi nekaterih strateških pomislekov, a če jih povem, ne bodo več strateški«. Izognil se je tudi odgovoru na vprašanje, ali bi dovolil vsaj prisotnost ameriških enot na brazilskem ozemlju. Trump pa je dejal, da proti Madurovemu režimu še ni uvedel najhujših sankcij.

Med obiskom Bolsonaro ni skoparil s pohvalami na račun Trumpa. Podprl je njegove namere z gradnjo zidu na meji z Mehiko, saj je prepričan, da »večina migrantov nima dobrih namenov«. Prav tako ni skoparil s kritiko medijev, ki da jih obvladuje levica in objavljajo pretežno lažne novice. Meni tudi, da bo Trump leta 2020 vnovič izvoljen, saj da se ve, kaj pomeni socializem.

Trump mu je bil za te besede hvaležen in je na tiskovni konferenci v Beli hiši pohvalil tudi »fantastično delo Bolsonarovega sina« Eduarda ter prisotne pozval, naj mu zaploskajo.

Prihodnost bo pokazala, ali se bo ta romanca končala tako kot lanska med ameriškim in francoskim predsednikom, ki je trajala le do konca obiska Emmanuela Macrona v Washingtonu.