S pripovedjo zelo osebne zgodbe film razkrije sistemski problem sodobnega izkoriščanja in finančne odvisnosti ter poudari prvenstven pomen osebne svobode vsakega človeka. Sprememba, nastala zaradi pobega iz zatiranja, pokaže, kako življenjski pogoji, ki zagotavljajo dostojanstvo in svobodo, omogočijo človeku, da si povrne tako moč in ponos kot samostojnost.

Preberite še: 21. festival dokumentarnega filma: Filmi, ki bi jih morali vsi videti

Ob spletanju tesnih vezi z glavno junakinjo je ustvarjalka filma sprejela pomembne etične odločitve, a ohranila prostor, v katerem gledalci sami premislijo o odgovornosti kot delu ustvarjanja dokumentarnih filmov, je še zapisala žirija, ki so jo sestavljali novinarka Kristina Božič, upokojena germanistka, ki je bila tudi prostovoljka Unicefa, Irena Butoln ter direktorica mednarodnega festivala dokumentarnih filmov na temo človekovih pravic Verzio v Budimpešti Oksana Sarkisova.

Po podelitvi nagrade so v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma prikazali še zaključni film - Razglednice hrvaškega režiserja Igorja Bezinovića, ki prinaša zbirko 12 kratkih pripovedi o krajih hrvaškega podeželja.