V Medgeneracijskem centru (MGC) Bistrica v Domžalah imajo urejeno ambulanto, žal pa nimajo tudi zdravnika, ki bi lahko v njej skrbel za vse oskrbovance doma in varovanih stanovanj. Težave zaradi nepodeljene koncesije za zdravstveno nego in pomanjkanja zdravnikov so do sredine lanskega leta reševali z zdravnikom koncesionarjem, ki je v ambulanti dvakrat na teden sprejemal stanovalce doma in varovanih stanovanj, oboji pa so morali za to plačevati tudi prispevek za zdravstveno nego, je povedal direktor MGC Bistrica Primož Cimerman.

Ko so v centru julija lani vendarle pridobili koncesijo za program domske oskrbe, se je za sto stanovalcev domskega dela centra vse obrnilo na bolje, saj so ob znižani ceni (strošek zdravstvene nege je prevzel ZZZS) ohranili tudi udobje domske ambulante. Žal pa se ni enako ugodno izteklo tudi za stanovalce oskrbovanih stanovanj, saj so jim s pridobitvijo koncesije vrata domske ambulante nemudoma zaprli in jih napotili v ambulanto bližnjega Zdravstvenega doma Domžale.

»V okviru koncesije ne smemo sprejemati pacientov, ki ne sodijo v pridobljeno kvoto. To pomeni, da v koncesijski ambulanti ne smejo več pregledovati in obravnavati niti oskrbovancev varovanih stanovanj,« pojasnjuje Cimerman, ki si še naprej prizadeva, da bi pridobili koncesijo tudi zanje.

Zdravnik na dosegu roke

»Stanovalci varovanih stanovanj s koncesijo niso izgubili svojega zdravnika, saj ga lahko poslej obiskujejo v približno deset minut hoda oddaljenem Zdravstvenem domu Domžale. Res pa je, da so izgubili udobje obiska domske ambulante v pižami,« se zaveda Cimerman. To je, kot pravi, otežilo obisk zdravnika okoli petindvajsetim od 82 stanovalcev varovanih stanovanj, zlasti najstarejšim, ki imajo težave z mobilnostjo. Nekateri pa že prej niso obiskovali zdravnika v domski ambulanti, nekateri med njimi imajo izbranega zdravnika še vedno v Ljubljani, je povedal Cimerman.

Da je lahko za oskrbovance v visoki starosti, ki imajo težave z mobilnostjo, tudi obisk zdravnika v sicer bližnjem zdravstvenem domu skoraj nepremostljiva težava, opozarja tudi občan, čigar devetdesetletna mama živi v oskrbovanem stanovanju.

»Stanovalci varovanih stanovanj so si ta stanovanja izbrali prav zato, da bi imeli na dosegu roke tudi zdravstveno oskrbo. Kljub temu pa morajo zdaj v Zdravstveni dom Domžale, tudi če imajo izbrano zdravnico, ki dela v domski ambulanti. Tam bi jo lahko poslej obiskali izključno samoplačniško, če bi jih sploh sprejela, saj bi za vsak izdan recept ali napotnico na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja ZZZS zdravnici zmanjšal mesečno plačilo. Zato morajo tudi oskrbovanci varovanih stanovanj v visoki starosti z različnimi fizičnimi in psihičnimi težavami, težavami s hojo, ravnotežjem, slabostjo, začetno stopnjo demence in podobno, zdaj v ambulanto v zdravstveni dom, si za to organizirati prevoz, spremljevalca, čakati v čakalnici,« opozarja občan. Dodaja, da zdaj nekateri oskrbovanci pogosteje kličejo nujno pomoč, kar pomeni nepotrebne dodatne stroške.

Moti pa ga tudi odrezav odgovor župana Tonija Dragarja, da gre za izključno državno odgovornost, saj naj bi imel zdravstveni dom kvečjemu dolžnost, da po potrebi in dovoljenju države širi svoje programe.

Pomanjkanje zdravnikov

In prav to jim je prejšnji mesec, ko je vlada potrdila dodatni tim splošne ambulante za izpostavo Domžale, že uspelo. A zdravstveni dom Domžale kljub pridobitvi še naprej deli usodo kroničnega pomanjkanja zdravnikov.

»V manj kot letu dni smo razpisali osem razpisov, a se ni javil niti en zdravnik splošne medicine,« pravi vršilka dolžnosti direktorice Polona Darja Burja. Zato bodo zdaj navezali osebne stike s specializanti, pobrskali tudi med svojimi… »Nekako bomo že zapolnili tim,« je optimistična vršilka dolžnosti direktorice in dodaja, da že rešujejo tudi problematiko oskrbovancev varovanih stanovanj v MGC Bistrica.

Kot je dejala, je željo, da bi obiskovali domsko ambulanto, izrazilo le 25 oskrbovancev varovanih stanovanj, večina pa bi še vedno raje obiskovala ambulante v Zdravstvenem domu Domžale, kjer imajo na enem mestu na voljo tudi laboratorij, rentgen in druge specialistične ambulante. Ker pa bi radi ugodili tudi želji najslabotnejših oskrbovancev varovanih stanovanj, razmišljajo o ureditvi polovične ambulante v Medgeneracijskem centru, ki bi jo lahko poleg oskrbovancev obiskovali tudi drugi občani. Z zdravnico, ki jo bo morda pripravljena prevzeti, se že dogovarjajo. Če bodo dogovori uspešni, bi lahko ambulanto odprli že v nekaj mesecih, je dodala Polona Darja Burja.