Kaj za vraga je bilo Šarcu, da si je to privoščil?

Še enkrat sem pogledal vabilo in podpisnika na njem in… mu dal prav, ko je vabilo zavrnil. Verjemite, prav je storil. Na govorniški oder ga je povabil predsednik evropskega parlamenta Tajani. Taisti Tajani, kaj si je še pred mesecem ali dvema privoščil lepo risati nove meje na vzhodu Italije in čvekal o »Qui eTerra sacra nostra« in dobrih straneh fašizma. Mirno je takrat pozabil, da je predsednik evropskega parlamenta in da ima dolžnost predstavljati parlament vseh 27 (28) članic Unije, tudi Slovenije. Ni se predstavil kot Evropejec, ampak kot Italijan. Celo več. V evropskem parlamentu je priredil razstavo o novih/starih mejah na njihovem vzhodu. Ko je na proteste nekaterih naših poslancev (Fajonova, Šoltes, Vajgl) »spoznal svojo zmoto«, se je s figo v žepu »iskreno opravičil«. Tako so njegovo opravičilo slišali recimo g. Peterle in naši poslanci desne strani (Zver, Šulinova…). Kar videl sem jih, kako bi leteli naproti Tajaniju na Vrhniko ali Unec s poklonom naše dežele.

Nobeden, verjemite, nobeden od nas navadnih ljudi mu ni verjel. Tako neiskreno, prav značilno romansko zvijačno je zvenelo njegovo opravičilo. In kaj je potem narobe z vabilom? Ja, zakaj pa ni povabil našega predsednika vlade na govorniški oder v februarju po fašistični maškaradi v Bazovici, po grozljivi razstavi v evropskem parlamentu, da bi mu takrat Šarec v obraz povedal, kaj je prav in kaj ne? Ne, takrat ga ni vabil. Sedaj, ko se je polegla vihra okrog tega dejanja in so fašisti dobili svoj prostor pod soncem, pa je našel čas zanj in za Slovenijo.

Evropskim poslancem naj bi govoril naš predsednik. Ko je bil g. Tajani poklican, naj zaradi očitnih provokacij in laži odstopi (Šoltes) z mesta predsednika parlamenta, takrat so poslanci večine drugih evropskih držav, vsaj kar jaz vem, lepo večinoma sprenevedavo molčali. Še celo več. Z velikim razumevanjem so se mu v bran oglasili poslanci naše največje opozicijske stranke, češ da visoke politike ne razumemo in da je pošteni g. Tajani mislil dobro.

In zdaj naj bi naš predsednik vlade za govorniškim odrom lepo hvalil Tajanija, ker je dobro vodil ta mandat evropski parlament, za njegov predlog novih meja, za hinavščino večine evropskih poslancev, za Junckerjev molk ob arbitražnem sporazumu, za grožnje Sloveniji s trojko…?

Za božjo voljo, ljudje, kje je vendar naša slovenska čast in ponos? Je ta naprodaj za nekaj puhlih besed pred temi evropskimi poslanci in pred takim predsednikom? Dajte no mir, prosim. Gospod predsednik vlade, prav ste storili. Kapo dol.

Dušan Kaplan, Ljubljana