Po dveh letih igranja v ligi Seha, zaradi česar sta se pridružila šele v končnici za prvaka, sta Celje Pivovarna Laško in Gorenje v tej sezoni v domači ligi igrala že od začetka in po rednem delu osvojila prvi dve mesti. Celjani so v 22 krogih doživeli kar tri poraze (Ribnica, Trebnje, Ormož), večinoma pa niso delovali preveč prepričljivo. V končnici jih verjetno čaka težka naloga, na njihove igre pa bi lahko slabo vplivala ponovna razprodaja moštva po sezoni. Celje zapuščajo William Accambray, Branko Vujović, Igor Anić, Kristian Bećiri in Jan Jurečič, menda Draško Nenadić, pri prihodih vrhunskih igralcev pa je suša. Po peti zaporedni neuvrstitvi v osmino finala lige prvakov so vse moči usmerili v dvojno domačo krono (prvenstvo in pokal, superpokal so že izgubili), trener Tomaž Ocvirk pa pred bojem za 23. naslov državnega prvaka pravi: »Po slabših predstavah smo na zadnjih tekmah pokazali tisto, kar se od nas pričakuje. V takšnem slogu moramo nadaljevati tudi v končnici, sicer se lahko spet zgodi kakšen spodrsljaj.«

Velenjčani in Ribničani na –4

Gorenje je s šestimi zmagami na zadnjih šestih tekmah na drugem mestu ujelo Ribnico, za pivovarji pa imata štiri točke zaostanka. V Velenju zaradi drugega mesta in uvrstitve na sklepni turnir četverice v pokalu Slovenije niso podlegli evforiji, prav tako pa po besedah trenerja Zorana Jovičića in klubske uprave ni rezultatskega pritiska. Prav neobremenjenost bi lahko bila adut Gorenja, ki bo z izjemo Darka Stojniča (po sezoni odhaja v Zagreb) očitno zadržal celotno ekipo. Prva odmevna okrepitev je 23-letni levi zunanji igralec Grega Okleščen (Krka), ki je pred lansko sezono podpisal pogodbo s Celjem, a ga klub ni videl v svoji viziji in ga je brez odškodnine prepustil Gorenju.

Ribnica je bila po drugem mestu v domači ligi v minuli sezoni, kar je največji uspeh v zgodovini kluba, v letošnji nekaj časa celo prva (doma je premagala tudi Celje), v zadnjih tednih pa je padla v krizo. Na slabe rezultate – vrhunca sta bila ligaški poraz proti predzadnjemu Dolu in četrtfinalni izpad v pokalu proti Svišu – sta vplivala tako poškodba glavnega igralca Davida Kovačiča kot nesoglasja med trenerjem Sinišo Markoto in predsednikom Markom Obrstarjem glede denarne plati podaljšanja pogodbe in drugih zadev. Na koncu je Hrvat dobil nogo, po obojestransko težkih besedah pa sta se menda sporazumno razšla. »Očitno je bila moja največja težava v tem, da sem ribniško občinstvo in upravo razvadil s predobrimi rezultati,« je ob razhodu ocenil Siniša Markota.

Zormana in Škofa (še) ne bo

Maribor Branik je po dveh sušnih sezonah spet med elitno šesterico v Sloveniji. »Prvi cilj smo s tem že uresničili. Toda zelo težko je napovedati, kako bo v končnici, v kateri lahko vsak premaga vsakega. Vsekakor pa želimo zadržati četrto mesto,« napoveduje trener Marko Šibila, ki bo očitno ostal v Mariboru tudi v naslednji sezoni. Želja klubskega direktorja Branka Bedekoviča, da bi za trenerja pripeljal Uroša Zormana (s Kielcami ima sicer pogodbo do leta 2023) in za njegovega sodelavca vratarja Gorazda Škofa (vsaj zaenkrat), ostaja zgolj pobožna želja.

Koper se je že četrto sezono zapored uvrstil v končnico za prvaka, za četrtim Mariborom pa ima le točko zaostanka. Na začetku sezone je trener Peter Mičović stopil v prevelike čevlje predhodnika Veselina Vujovića, nato pa je glavno vlogo prevzel Uroš Rapotec in Primorce kljub nedavnemu odhodu najboljšega igralca Aleksa Vlaha v Zagreb z zadnjega mesta pripeljal na peto. »Osnovni cilj smo dosegli, v končnici pa bo veliko odvisno predvsem od zdravstvenega stanja igralskega kadra, ki za zdaj ni najboljše. Če bomo zdravi, bomo lahko pokazali dobre igre. Potem bomo videli, ali bo to dovolj za tretje, četrto ali peto mesto,« meni Uroš Rapotec, ki bo trener tudi v naslednji sezoni in naj bi bil tudi dolgoročna rešitev za Koper. Tudi Urbanscape Loka se lahko pohvali s četrto zaporedno uvrstitvijo med šesterico. Ekipa trenerja Roberta Beguša vsako leto izgubi najboljšega igralca (v minuli sezoni je to bil Aleks Kavčič, ki je odšel v Gorenje), toda Gorenjci se bodo težko znebili zadnjega mesta v končnici.