Ponovimo: zjutraj je treba jesti. Najbolje nekaj beljakovin in sestavljenih ogljikovih hidratov (sadje, polnozrnata živila …). Zajtrk ni pomemben le zato, da se zjutraj napolnite z energijo, ampak tudi zato, ker zajtrk vpliva na ves dan. Če zjutraj jeste, ste zvečer ali ponoči manj lačni. Pa še metabolizem tako zaženete in sporočite telesu, da mu ni treba shranjevati, ampak lahko energijo normalno rabi.

Ti kozarčki, ki jih lahko pripravite tudi vnaprej, so najbolj priročni takrat, ko se vam mudi. Za pripravo potrebujete le dve minuti, če si jih pripravite dan prej, pa še manj, saj jih zjutraj lahko le vzamete iz hladilnika. Če jih pripravite v kozarček s pokrovom, pa lahko zajtrk vzamete tudi s seboj.

Za pripravo teh jutranjih (ali do- ali popoldanskih) kozarčkov potrebujete:

• jogurt: Izberite si kateri koli jogurt. Ne priporočamo sadnega, ker ta ponavadi vsebuje preveč sladkorja. Najboljši je kar grški jogurt ali pa skyr, ki je bogat z beljakovinami.

• sadje: Izberite sadje, ki je v sezoni. Poleti lahko izberete tudi breskev, marelice, izkočiščene češnje. Ali pa jagode, maline ali borovnice. Lahko pa tudi banano.

• granolo: Nikar ne kupujte že pripravljenih granol. Doma pripravljena je boljša, pa še bolj zdrava je, ker ne vsebuje dodanega sladkorja, pa še brez dodatkov, ki podaljšujejo njeno življenjsko dobo ni. Predlagamo arašidovo granolo s čokolado, ki je del današnjega recepta, priporočamo pa tudi domačo lešnikovo granolo.

Predlagamo pa še nekaj simpatičnih receptov za pripravo jedi v kozarčkih:

Skutini kozarčki z borovničevo omako in lešniki

Božanska skutino-jogurtova krema s čipsom iz redkvic

Lahka čokoladna krema

Bučna krema s cimetovimi piškotki

Avokadov puding z mandlji

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 4 osebe)

Sestavine za granolo (za približno 1,5 l granole):

160 g ovsenih kosmičev

80 g mandljevih lističev

1 žlica chia semen

1 ščepec soli

50 g kokosovega olja

50 g javorjevega sirupa (ali medu)

40 g arašidovega masla

1 žlička Kotányi vanilijeve paste ali vanilij strok ali vanilijeva esenca

1 žlička Kotányi cimeta

30 g kokosovih lističev

100 g čokoladnih kapljic (iz temne čokolade)

Ostale sestavine:

4 zvrhane žlice jogurta

skodelica svežega sadja: maline, jagode, banane, breskve, borovnice … (ali žlička marmelade)

4 žlice granole

po želji malo medu ali javorjevega sirupa

PRIPRAVA

V kozarček dajte najprej grški jogurt, na jogurt razporedite izbrano sadje (na fotografiji so maline in banane) na vrh pa še žlico granole. Če želite, pokapajte z malo medu ali z javorjevim sirupom in uživajte!

Priprava arašidove granole s čokolado:

Skupaj zmešajte ovsene kosmiče, mandljeve lističe, chia semena in sol. V drugi posodici zmešajte stopljeno kokosovo olje, javorjev sirup, arašidovo maslo, vanilijevo pasto in cimet. Kokosovo olje naj bo še malo toplo, da se bo zmehčalo tudi arašidovo maslo. Na suhe sestavine zlijte mokre sestavine in dobro premešajte. S papirjem za peko obložite pekač, potem pa nanj v eno plast razporedite granolo. Pecite jo 15 minut na 160°C. Nato pekač previdno vzemite iz pečice, granolo premešajte in dodajte kokosove kosmiče. Nato pekač vrnite v pečico in pecite se 10 minut. Pozor: če uporabite že popečene kokosove kosmiče, jih dodajte k ohlajeni granoli tako kot čokoladne kapljice. Granolo ohladite, ji dodajte čokoladne kapljice in granolo prenesite v posodo s pokrovom. V tako neprodušno zaprtem kozarcu lahko granolo hranite tudi en mesec. Granola je dobra v takih kozarčkih, na smutijih ali pa s toplim ali hladnim mlekom.