Ruski predsednik Vladimir Putin je po poročanju tujih agencij pred dnevi namreč podpisal sporna zakona, ki sodiščem dopuščata, da kratkotrajno zaprejo ljudi in jim naložijo denarno kazen, če ne spoštujejo oblasti, ter da blokirajo medije zaradi objavljanja lažnih novic. Putin je podpisal zakona kljub opozorilom zagovornikov človekovih pravic, da bo to vodilo v cenzuro in omejitev svobode govora.

Bandelli, ki je po vrnitvi v poslanske klopi in poslansko skupino SAB tudi podpredsednik parlamentarnega odbora za kulturo, pristojnega tudi za medije, se je na twitterju odzval z zapisom: »Z veseljem pozdravljam odločitev Rusije s kaznovanjem novinarjev, ki žalijo politike in javne osebe.«

Po ostrem odzivu je nato dodal, da vidi, da je bil njegov zapis napačno interpretiran in da represivnega ruskega zakona ne podpira. »To je napaka. Želim, da bi novinarji spoštovali javne osebe in politike na funkciji. Naj pišejo dejstva in ne zavajajoča mnenja, neresnice in laži,« je zapisal in se opravičil novinarjem, ki so »slabo razumeli«.

»Mi spoštujemo vas novinarje, vi morate spoštovati tudi nas«

Danes se je s podobnim pojasnilom odzval tudi v izjavi za novinarje v državnem zboru, kjer je dejal, da je šel kot minister »skozi medijsko gonjo, ki bo ostala v zgodovini Slovenije«.

Spomnil je na novinarski kodeks in se zavzel za njegovo spoštovanje. Ob tem pa dejal, da je treba »spoštovati človeka«. Potegnil je vzporednico z Italijo, kjer poslance nazivajo s spoštovanimi. »In jih spoštujejo, naj bodo taki ali drugačni. Spoštovati je treba politika, javnega uslužbenca na splošno, mi spoštujemo vas novinarje, vi morate spoštovati tudi nas,« je dejal novinarjem.

Spomnil je tudi na pripravo novega medijskega zakona, od katerega Bandelli, ko pravi, pričakuje »pravičen pristop novinarstva do realnih dejstev, ne pa mnenj«.

Na Bandellijeve zapise so se odzvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije. Predsednica Petra Lesjak Tušek je kot popolnoma neprimerno ocenila, da je kot poslanec državnega zbora in celo podpredsednik odbora za kulturo pozdravil skrajno sporna ruska zakona, ki omejujeta svobodo govora in kritične novinarje ter s tem še poglabljata nadzor nad mediji in cenzuro v Rusiji.

»Navduševanje nad preganjanjem novinarjev je popolnoma nesprejemljivo. Bojimo se, da ne gre za nepremišljen tvit, ampak za nek avtokratski pogled na medije, skregan z razumevanjem vloge medijev in novinarjev v demokratični družbi,« je navedla v izjavi za medije.

Ob tem se v društvu sprašujejo še, če takšno stališče deli tudi njegova stranka oziroma če bo poslanec takšna stališča zagovarjal v zakonodajnih in drugih postopkih.

V SAB so pojasnili, da zapis Marka Bandellija na Twitterju ni stališče stranke. »Smo za svobodo govora in obsojamo vsakršno nasilje nad novinarji. Žalitve pa so nedopustne, ne glede na to, kdo jih izreče ali zapiše,« so dodali.