Čeprav je britanska premierka Theresa May v parlamentu 108-krat dejala, da bo Britanija zapustila EU 29. marca, je to vse manj verjetno. Še je sicer mogoče, a le, če bi odšla brez sporazuma o izstopu, torej kaotično. Za sporazumni odhod pa enostavno ni več dovolj časa, ker mora parlament prej sprejeti vrsto zakonov in novel.

Do kdaj preložitev brexita

Mayeva je danes v parlamentu dejala, da je pisala predsedniku evropskega sveta Donaldu Tusku in ga obvestila, da Britanija zahteva podaljšanje roka izstopa iz EU iz 50. člena lizbonske pogodbe do 30. junija. Napisala mu je tudi, potrebuje več časa, da bi britanski parlament sprejel in ratificiral brexitski sporazum.

Tusk je pozno popoldne na tiskovni konferenci dejal, da je kratko podaljšanje mogoče, vendar samo v primeru, če britanski parlament prihodnji teden potrdi sporazum o izstopu. Dodal pa je, da je še vedno odprto vprašanje trajanja tega podaljšanja in da se bodo o njegovih pravnih in političnih posledicah jutri pogovarjali voditelji EU na vrhu v Bruslju. Tusk je tudi dejal, da ne predvideva izrednega vrha voditeljev EU prihodnji teden, če bodo voditelji jutri oziroma v petek sprejeli njegovo priporočilo o odobritvi podaljšanja in bodo britanski poslanci prihodnji teden potrdili sporazum. Če bi bil izredni vrh potreben, pa jih bo prihodnji teden povabil v Bruselj. Poudaril je, da je kljub brexitski utrujenosti treba iskati rešitev do zadnjega.

Francoski veto?

Preložitev brexita pa je vseeno še vedno račun brez krčmarja. Govori se, da utegne EU pristati na kratko podaljšanje roka izstopa do 23. maja ali pa na znatno daljše, v primeru katerega bi morala Britanija sodelovati na majskih evropskih volitvah. Govori se tudi o francoskem vetu na odlog brexita. Francoska ministrica za evropske zadeve Nathalie Loiseau je danes dejala, da moraš imeti smisel za humor, da bi razumel, kaj se gredo Britanci. »Britanija se mora odločiti. Rekli so ne nesporazumnemu odhodu in rekli so ne realističnemu sporazumu. Morajo se premisliti glede ene od teh dveh opcij,« je rekla.

Corbyn: Premierka povzročila kaos, krizo in delitve

Mayeva vztraja pri odhodu na podlagi sporazuma z EU, čeprav so ga poslanci z veliko večino glasov dvakrat zavrnili in čeprav je predsednik poslanske zbornice John Bercow prepovedal novo glasovanje o sporazumu, če bi bil predlog v osnovi enak že zavrnjenemu. Premierka je danes vseeno dejala, da vlada načrtuje tretje glasovanje o sporazumu. »Če bo sprejet, bo podaljšanje roka poslanski zbornici dalo čas, da preuči predlog sporazuma o umiku. Če ne, pa se bo moral parlament odločiti, kako naprej. A kot premierka nisem pripravljena preložiti brexita dlje kot do 30. junija,« je dejala. Nekateri pravijo, da ta njen stavek pomeni, da bo raje odstopila kot zahtevala daljše podaljšanje. Med zelo glasnim in prepirljivim sredinim ritualom v poslanski zbornici jo je vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn obtožil, da je Britanijo povedla v kaos, krizo in delitve in da želi izsiliti svoj, za britansko prihodnost škodljiv brexit z izsiljevanjem, nasilništvom in podkupovanjem. Mayeva pa vztraja pri prepričevanju poslancev, na katere zdaj jasno pritiska tudi Bruselj, saj nimajo druge izbire, kot da glasujejo za sporazum o izstopu, če ne želijo ali nesporazumnega odhoda ali preklica brexita. Brexitska zmešnjava na Otoku ustvarja ozračje prave politične krize, ki je osem dni pred predvidenim datumom izstopa večja kot kadar koli po referendumu 23. junija 2016.