Na letalu na poti na turnejo, med katero bo v petek obiskal še Libanon, je napovedal, da se bo z voditelji v regiji pogovarjal o strateškem dialogu in »potrebi po boju proti grožnji, ki jo predstavlja Iran«. Okrepiti želi vlogo zavezništva z arabskimi državami proti Teheranu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Kuvajtu se je srečal z emirjem, Šejkom Sabahom al Ahmadom Al Sabahom, nato pa bo odpotoval na dvodnevni obisk v Izrael, kjer se bo med tamkajšnjo volilno kampanjo že danes popoldne v Jeruzalemu sestal z izraelskim premierjem Netanjahujem.

Čeprav Washington trdi, da ne gre za vmešavanje v izraelsko politiko, kritiki obisk vidijo kot izraz podpore Netanjahuju, ki se bori za ohranitev na oblasti, medtem ko se pred parlamentarnimi volitvami 9. aprila sooča z obtožbami o korupciji in zlorabi položaja.

Pompeo se ne bo sestal z opozicijo, niti s predstavniki palestinskih oblasti, ki pogovore z ZDA zavračajo zaradi več odločitev administracije predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki jih imajo za sovražne. Med drugim gre za ameriško priznanje Jeruzalema kot prestolnico Izraela in ukinitev pomoči palestinskim beguncem.

Pompeo je zatrdil, da bo Izrael obiskal zaradi »pomembnih odnosov med državama« in pogovorov o strateških vprašanjih. Dodal je, da so odnosi med državama »pomembni, ne glede na to, kdo ju vodi«. Pomemben simbolni pomen bo imel tudi njegov obisk novega ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu, ki ga je Trump kljub nasprotovanju Palestincev in mednarodne skupnosti lani preselil iz Tel Aviva.