Državni zbor je danes vnovič potrdil novelo zakona o izvrševanju proračuna, na katero je državni svet pred tednom dni izglasoval veto. S tem so poslanci prižgali zeleno luč uveljavitvi rebalansa proračuna za letos. Novela je dobila 57 glasov, kar sta dva več kot ob prvem glasovanju. Poleg koalicijskih poslancev so tipko za pritisnili tudi Jelinčičevi nacionalisti in poslanci Levice.

Slednji so podporo pogojevali s podpisom sporazuma o sodelovanju med Levico in peterico koalicijskih strank, do česar je danes brez soja žarometov tudi prišlo. »Zdaj lahko začnemo izvajati projekte, določene v akcijskem načrtu za letošnje leto. Levica se bo postavila na čelo reševanja problemov, ki četrt stoletja niso bili rešeni,« je podpis sporazuma pozdravil koordinator Levice Luka Mesec. Njegova stranka bo vodila in bo torej tudi odgovorna za tri letošnje projekte: vzpostavitev pogojev za gradnjo javnih najemnih stanovanj, odpravljanje prekarnosti skupaj z odpravljanjem študentskih servisov in ukinjanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Pri nekaterih grenak priokus

V izjavah predstavnikov nekaterih koalicijskih strankah pa je bilo zaznati grenak priokus. Izpostavljali so odvisnost manjšinske vlade od njene zunanje podpornice in »višji status«, ki da ga ima Levica. »To je tako kot v družini. Tista hčerka, ki je doma, ni toliko vredna kot ona, ki pride domov na 14 dni in tedaj starši naredijo boljše kosilo,« je poudaril vodja poslancev SD Matjaž Han.

Prvi mož poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je, nasprotno, ocenil, da je Levica tudi nekoliko hendikepirana. »Nima nobenega ministrskega mesta in bo morala do rešitev priti prek širokega dialoga z ministrstvi in z vsemi petimi koalicijskimi strankami.« Ob tem je Golubović poudaril, da je delovanje koalicije odvisno od vseh šestih partnerjev; če ima kateri koli od njih v svojih vrstah probleme, to vpliva na vso koalicijo.

Šarec o realnosti demokracije

V nekaterih vladnih strankah so se v zadnjih dneh pojavljali tudi dvomi o finančni vzdržnosti sporazuma. Premier Marjan Šarec je danes spomnil na prvo stran dokumenta. Tam je določeno, da je treba vsak ukrep predhodno ovrednotiti v luči javnih financ. »Če ukrepi ne bodo finančno vzdržni, jih ne bomo izvajali. Saj to nam pravi zdrava pamet,« je dejal Šarec.

Danes podpisani sporazum pa že vznemirja gospodarstvenike. Na Gospodarski zbornici Slovenije so ocenili, da vodi v zatiranje zasebnega sektorja in da bo gospodarstvo obremenil za najmanj 1,4 milijarde evrov. »Ponavlja se zgodba izpred pol leta. Takoj se skače na vsako stvar, pa se delovna skupina sploh še ni sestala in ukrep ni bil niti predstavljen,« je danes odziv gospodarstvenikov komentiral premier Šarec. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo vsak ukrep dogovorjen tudi z Ekonomsko-socialnim svetom. Vendar pa dogovor, tako pravi Šarec, pomeni, da enkrat popusti eden, drugič drugi. »Levica ni kriva za vse, od globalnega segrevanja naprej. Biti moramo realni. Vlada je koalicijska in manjšinska; če hočemo kaj narediti, se moramo pač dogovarjati. To je realnost demokracije,« je politično stvarnost opisal premier.