Nursultan Nazarbajev je sodržavljane o odstopu s predsedniškega položaja dobro leto dni pred potekom petega mandata obvestil v televizijskem nagovoru. Dejal je, da odločitve ni sprejel zlahka, da pa je čas za naslednjo generacijo voditeljev, ki naj prevzame nadaljevanje zastavljenih reform.

Kazahstanska ustava vsebuje določilo, po katerem je vodenje države omejeno na dva zaporedna petletna predsedniška mandata. Vendar vsebuje tudi določilo, da ta omejitev ne velja za prvega predsednika države, torej za Nazarbajeva, ki je vodenje Kazahstana prevzel aprila 1990, še v času Sovjetske zveze. Je zadnji voditelj kakšne države iz tiste dobe, ustava pa določa, da po njegovem odstopu dolžnosti predsednika do volitev prevzema predsednik senata Kasim Jomart Tokajev.

Volitve so predvidene za april 2020. Na zadnjih pred štirimi leti je Nazarbajev zmagal z več kot 97-odstotno podporo ob že ustaljeni oceni Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), da niso zadostile uveljavljenim demokratičnim standardom.

Malo demokracije, veliko gospodarstva

Oseminsedemdesetletni Nazarbajev, svojčas delavec v jeklarni, je postal prvi sekretar komunistične partije sovjetske republike Kazahstan leta 1989, pred razpadom Sovjetske zveze. Dve leti kasneje je bil izvoljen za predsednika neodvisne države z nameščenim jedrskim orožjem, ki se mu je, podobno kot Ukrajina, odrekla. Poleg prirejanja volitev, na katerih je tudi po uvedbi večstrankarskega sistem uspešno onemogočal vsako opozicijo vladajoči stranki Nur otan, so mu vseskozi očitali kršitve človekovih pravic.

Priznavajo pa mu, da je privabil v državo milijarde dolarjev s strani tujih energetskih podjetij, ko je več kot potrojil izvoz nafte. Padec cen črnega zlata je tudi Kazahstan spravil v gospodarske težave in v tem nekateri vidijo pravi razlog njegovega predsedniškega odstopa, ni pa se odpovedal vodenju državnega varnostnega sveta in tudi vladajoče stranke ne. Ker je v zadnjem času povlekel nekatere širšim množicam všečne poteze, med njimi povečanje plač v javnem sektorju, so politični analitiki napovedovali njegovo kandidaturo za še šesti mandat. Tokajev, ki bo začasno vodil državo, je v Moskvi vzgojen karierni diplomat, bil je premier, zunanji minister ter na začetku tega desetletja vodja urada Združenih narodov v Ženevi.

Odstop Nazarbajeva je sprožil lažji pretres pri ceni kazahstanskih obveznic in se odrazil tudi na ruskem rublju, saj je Rusija glavni kazahstanski trgovinski partner. V Moskvi so priznali, da jih je presenetil, a hkrati sporočili, da sta se s predsednikom Vladimirjem Putinom pred tem pogovarjala po telefonu, ne da bi navedli, o čem.