Za večino evropskih reprezentanc se v četrtek začenjajo kvalifikacijski boji za evropsko prvenstvo prihodnje leto. To ne drži za nekatere države, ki nastopajo v skupinah s petimi udeleženkami. Med njimi je tudi reprezentanca Srbije, ki bo prosti termin izkoristila za prijateljsko tekmo z Nemčijo. Orli, ki so na lanskem svetovnem prvenstvu izpadli po skupinskem delu, so se v Stari Pazovi zbrali v ponedeljek, danes pa odpotovali proti Wolfsburgu, kjer jih jutri ob 20.45 čaka prijateljski obračun z nekdanjimi svetovnimi prvaki. Zaradi srbskega selektorja Mladena Krstajića, ki je v svoji karieri zbral kar 325 nastopov za nemška prvoligaša Schalke in Wolfsburg, in napadalca Luke Jovića, ki blesti v dresu Eintrachta iz Frankfurta, je tudi v Nemčiji tekma deležna velike medijske pozornosti.

V Wolfsburg po zmago

Zadnjič sta se reprezentanci pomerili med sabo na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južnoafriški republiki, zmage pa so se veselili Srbi z 1:0. »Za Srbe je zmaga nad Nemčijo vedno posebna. Od takrat se je ogromno spremenilo. Mi smo izpolnili velik cilj z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo lani v Rusiji, zdaj pa je nov cilj nastop še na evropskem prvenstvu 2020. Moja ekipa je v nizu šestih tekem brez poraza, elf pa ima za sabo težko leto 2018, sploh z obzirom na dogajanje na mundialu. A prav zato je nogomet tako priljubljen. Ne zmagajo vedno favoriti. Pričakujem dober, napet in kakovosten obračun vseh 90 minut,« se je razgovoril srbski strateg Mladen Krstajić, ki bo prvo tekmo uporabil predvsem za uigravanje prve enajsterice za nadaljevanje kvalifikacij. Na drugi strani v nemški ekipi ne bo prostora za Thomasa Müllerja, Matsa Hummelsa in Jeroma Boatenga, ki jih je nemški selektor Joachim Löw reprezentančno upokojil. »Nemčija ima vsaj 50 kakovostnih nogometašev, med katerimi lahko izbira Löw. Vem, da ne bo nekaterih močnih igralcev, a se ne želim vmešavati v delo trenerskih kolegov. Vse, kar lahko rečem, je, da je Nemčija še vedno nogometna velesila,« je opozoril Krstajić.

Jović primerljiv s Suarezom

Srbski selektor bo tako proti Nemcem kot tudi na kvalifikacijski tekmi proti Portugalski (v ponedeljek ob 20.45) računal na močnega aduta – napadalca Luko Jovića. Ta je v Nemčijo posojen prav iz portugalske Benfice, njegovo ime pa se omenja tudi v povezavi s prestopi k nogometnim velikanom. Krstajić je na vprašanje nemških novinarjev, ali Joviča vidi v dresu Barcelone, dejal: »Najprej naj poudarim, da je v izjemni formi. Je na dobri poti, ima velik potencial in se ves čas razvija. Verjamem, da bodo s Frankfurtom sprejeli pravo odločitev. Po mojem mnenju pa je primerljiv z Luisom Suarezom. Prav tako kot Urugvajec je rojeni strelec, saj ima odličen občutek za žogo. Je zelo nevaren, saj ne čaka na priložnost, ampak jo sam ustvari. Izkoristi tudi najmanjšo napako nasprotnikove obrambe.« Prav Jović je skupaj s Savićem, Mitrovićem, Kolarovom in Matićem po mnenju Krstajića kombinacija mladosti in izkušenj, ki je ključna za srbski uspeh. A na prvih tekmah so nastopi Kolarova, Matića, Fejse, Tadića, Kostića in Mitrovića zaradi poškodb vprašljivi. Krstajič vseeno pomirja in pravi, da je na njegovem seznamu z razlogom sedemindvajset nogometašev.

Pomembno vlogo za dobre predstave ima tudi vodstvo Srbske nogometne zveze. V nedeljo je bil na položaj predsednika zveze znova izbran Slaviša Kokeza, ki mu nov mandat poteče leta 2023. Ob imenovanju se je ozrl tudi proti začetku kvalifikacij. »Cristiano Ronaldo je zame najboljši nogometaš na svetu, a kakšna reprezentanca bi bili, če ne bi verjeli v uspeh v Lizboni. Naša ekipa je dovolj dobra, da se zoperstavi aktualnim evropskim prvakom in Ronaldu,« je optimističen Slaviša Kokeza, ki si je v naslednjih štirih letih za glavno nalogo zadal zgraditev nacionalnega stadiona v Beogradu.