Britanski minister za brexit Stephen Barclay je po poročanju britanskega BBC dal vedeti, da bi poslanska zbornica lahko o sporazumu, ki ga je že dvakrat zavrnila, glasovala prihodnji teden. Še pred tem pa naj bi Mayeva zaprosila EU za preložitev izstopa, predvidenega za 29. marec.

Britanski mediji poročajo, da bo Mayeva zaprosila za enoletno podaljšanje izstopa. Premierkin tiskovni predstavnik je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes dejal, da bo Tusk njeno pismo v zvezi z dopolnitvijo 50. člena pogodbe o EU prejel drevi ali v sredo.

Vlada Mayeve si je prizadevala, da bi britanski parlament ta teden najkasneje do srede še tretjič glasoval o ločitvenem sporazumu in nato naj bi bilo jasno, kako dolgo preložitev brexita želijo Britanci. V primeru, da bi dogovor potrdili, bi britanska vlada zahtevala krajšo preložitev do 30. junija. V primeru tretje zavrnitve pa je opozorila na potrebo po precej daljši preložitvi izstopa iz povezave.

EU se ne bo več pogajala

A predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta John Bercow je v ponedeljek zavrnil možnost vnovičnega glasovanja o sporazumu, če bo ta ostal »praktično enak«. EU vztraja, da se o sporazumu, o katerem sta se strani dogovorili novembra lani, ne bo več pogajala.

Kljub temu si vlada prizadeva v parlamentu pridobiti zadostno podporo za ločitveni sporazum. Po poročanju AFP se tako nadaljujejo pogovori, s katerimi skuša vlada prepričati poslance svoje Konservativne stranke in ulstrskih unionistov (DUP), naj vendarle podprejo sporazum.

Na Otoku tudi krožijo govorice, da tudi dogovor z EU o preložitvi brexita ne bo zadostoval, da bi Bercow odobril vnovično glasovanje o ločitvenem sporazumu prihodnji teden.

Evropski voditelji medtem pozivajo London, naj jasno pove, kaj želi, in svarijo, da obstaja tveganje, da bo Združeno Kraljestvo povezavo 29. marca po 46 letih članstva zapustilo brez dogovora.