Greco je tokrat prvič za eno od svojih 49 članic razglasil, da ne izpolnjuje protikorupcijskih standardov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skupina je sporočila, da Belorusija izpolnjuje le štiri od 24 priporočil, ki jih je protikorupcijski organ objavil leta 2012. Poleg tega zavrača objavo poročil o izpolnjevanju priporočil.

»Vse naše države smo opozorili, da naj upoštevajo to situacijo v svojih prihodnjih stikih z Belorusijo, in upamo, da bo to prepotrebna spodbuda za Belorusijo, da bo okrepila prizadevanja za izpolnitev svojih protikorupcijskih zavez,« je dejal Mrčela.

Večina od 24 priporočil Greca se nanaša na temeljne protikorupcijske zahteve, kot sta neodvisnost sodnikov in tožilcev ter omejitev imunitete pred pregonom, in na večjo avtonomijo organov pregona.

Greco ob tem dodaja, da je težko oceniti resničen obseg korupcije v Belorusiji, je pa sistematična. »Nekatere informacije nakazujejo, da je korupcija še posebej razširjena višje na hierarhični lestvici in v državnih podjetjih,« dodaja protikorupcijska skupina.

Belorusija, ki od leta 1994 vodi predsednik Aleksander Lukašenko, se je Grecu pridružila leta 2011, čeprav ni članica Sveta Evrope.