Carlos Vecchio, ki ga je za veleposlanika imenoval opozicijski vodja Guaido, je sam vstopil v poslopji v Washingtonu, medtem ko je nadzor nad konzulatom v New Yorku prevzel njegov svetovalec Gustavo Marcano, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Prevzemamo in ščitimo premoženje venezuelskega ljudstva, s čimer bomo uzurpatorskemu režimu preprečili, da bi ga še naprej kradel in uničeval, kot je to počel zadnjih 20 let,« je ob tem povedal Vecchio.

Venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza, ki je zvest vse bolj osamljenemu predsedniku Nicolasu Maduru, je dejanja v ZDA obsodil kot vsiljeno in nezakonito okupacijo. Venezuelska vlada je v sporočilu na Twitterju to označila kot resno kršitev mednarodnih obvez ZDA in zagrozila s povračilnimi ukrepi.

Vecchio je medtem napovedal, da bo njegova ekipa v prihodnjih dneh prevzela tudi nadzor nad venezuelskim veleposlaništvom, čeprav so njegovi računi zamrznjeni. Vir blizu Vecchia je dodal, da bo morala sprostitev sredstev odobriti venezuelska narodna skupščina, v kateri ima večino opozicija. Korake Vecchia so v ameriškem State Departmentu pozdravili. Administracija predsednika Donalda Trumpa priznava Guaidoja za predsednika Venezuele kot tudi še okoli 50 držav. Tudi slovenska vlada je Guaidoja prepoznala za začasnega predsednika Venezuele, o čemer danes na nujni seji razpravlja odbor DZ za zunanjo politiko.