Pinto naj bi bil eden glavnih virov Football Leaks, projektu raziskovalnih medijev iz več evropskih držav, ki je vse od leta 2015 razkril več škandalov in afer v nogometu. Med drugim so v sklopu projekta razkrili tudi davčne utaje največjih nogometnih zvezdnikov.

Portugalca so na Madžarskem priprli sredi januarja, pri sebi pa je imel kar 10 trdih diskov s podatki o nogometnih prestopkih. Kot je povedal za nemški časnik Spiegel in francoski spletni portal Mediapart, večine podatkov še ni posredoval medijem. Kaj bo zdaj z njimi, še ni jasno, saj bodo madžarske oblasti zasežene diske predale portugalskim.

Očrnjena Benfica

Gre za zaupne dokumente iz sveta nogometa povezav s finančnimi ustanovami v bančnih oazah. Portugalci Pintu med drugim očitajo, da je do podatkov prišel na nedovoljen način, da je zaupne podatke posredoval tretjim osebam in celo poskus izsiljevanja. A Pinto vse očitke zavrača.

Ni skrivnost, da na Portugalskem sicer v prvi vrsti ne gre za ugotovitve v sklopu projekta Football Leaks, ampak za odtekanje informacij iz domače lige. Televizija nogometnega kluba Porto in različni blogerji so namreč v zadnjem času objavljali informacije o Benfici iz Lizbone. Ta naj bi na poti k svojim zmagam in rekordom 'kupovala' sodnike in tekme. Benfica je zaradi teh informacij že sprožila tožbo proti Portu.