»Prav tako se ne strinjam s tem, da bodo upokojenci prejemali polovico plače, če bodo delali po polnih delovnih letih. Pokažite mi koga, ki dela na primer kot krovec, ki bo to zmogel. Sistem je narejen izključno za javno upravo, za razne profesorje in podobne kadre, ki lahko delajo do sedemdesetega leta in še več in tako odžirajo delovna mesta mladim,« se je v novi številki Nedeljskega dnevnika pridušal bralec Jože, ki bo za dobrih 43 let delovne dobe s srednjo izobrazbo prejemal nižjo pokojnino od povprečne.

Po novem naj bi se upokojili, ko bomo imeli 40 let delovne dobe ali pa bo naša starost 67 let. Dvig zahtevane starosti ob upokojitvi s sedanjih 65 na 67 let se sicer ne bo zgodil čez noč, saj se bo leta 2023 začela starost postopoma zviševati za dva meseca vsako leto. Torej bo starost 67 let veljala šele leta 2034. Kot rečeno, pokojnine bodo za 40 let dela višje, v šestih letih naj bi se zaradi višjega odmernega odstotka zvišale za osem odstotkov. Tisti, ki bodo tudi po izpolnitvi pogojev za upokojitev delali, bodo tri leta ob plači dobivali še pol svoje pokojnine, po tem pa celo pokojnino. Upokojitev pri nižji starosti bo možna le, če boste prej dopolnili 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Če ste torej začeli delati pri 26 letih, boste za pokojnino morali delati vse do 66. leta.

Marijan Papež, generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), predlagane spremembe pokojninske zakonodaje ocenjuje kot pozitivne, a opozarja, da bo treba razmišljati o še korenitejši spremembi.

»Demografska gibanja kažejo, da bo verjetno treba prej ali slej sprejeti tudi odločitev o postopnem podaljšanju pokojninske dobe na denimo 42 let in dvigu upokojitvene starosti na 62 let (zdaj 60 let, op. p). Ob dvigu upokojitvene starosti na 67 let bi bilo po mojem mnenju treba določiti tudi vmesno možnost. Tako bi se na primer ljudje ob dopolnjenih 35 do 37 letih pokojninske dobe lahko upokojili pri 65 letih starosti.«

Tiste, ki se nameravajo upokojiti v naslednjih letih, miri, da bo vse, kar je bilo predlagano, uveljavljeno postopoma, »kar pomeni, da se ljudem v tem trenutku ni treba ničesar bati in razmišljati, da se je treba upokojiti. Pomembno je, da ljudje po predstavitvi predloga sprememb pokojninskega sistema nimajo občutka, da bodo morali delati do 67. leta starosti. To bo namreč veljalo le za tiste, ki do takrat še ne bodo imeli 40 let delovne dobe, vsi drugi pa se bodo lahko upokojili prej. Novi pogoji glede starosti naj bi se začeli postopno uveljavljati leta 2023.«

Halo, je pilot še v letalu?

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kako se v najnovejšem letalu boeing 737 max 8 piloti težko spopadajo s tehniko, kaj o letošnji sezoni in preteklih časih meni nekdanja alpska smučarska reprezentantka Anja Zavadlav, kako se na polete v Planici pripravlja strastni zbiratelj skakalnih spominkov iz Ljubljane, kakšni so triki goljufov, ki želijo pretentati zavarovalnice – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov.