Da je beljenje potrebno, najprej opazimo na izpostavljenih in obremenjenih mestih. Lisasta okolica stikal za luči, umazana stena na hodniku ali ozkem stopnišču in podobnih prehodih, kar je posledica umazanih in mastnih rok, udarcev s pohištvom, otroškega risanja, kuhanja, kajenja in drugih sprememb v ozračju. Ko sprememb na stenah ne moremo več ignorirati, je najbolje da se beljenja lotimo v toplejših mesecih, ko je svetel del dneva daljši, temperature pa ustrezne za celodnevno zračenje.

Izdaten finančni, ne pa časovni prihranek

Lastnoročno se lahko dela lotimo že z nekaj osnovnega orodja. Delo bo terjalo nekaj bolečin v mišicah, sicer pa je opravilo prijetno in primerno za vse starosti. Možnosti za napake so majhne in če imate veselje do takšnega dela, ni razloga, da se ga ne bi lotili sami. V nasprotnem primeru boste potrebovali storitve slikopleskarjev, ki bodo za kvadratni meter pleskanja v dveh slojih računali med dvema in tremi evri, dodatno se zaračuna uporabo posebnih barv ali več odtenkov, kitanje z izravnalno maso, odstranjevanje barve, zaščito pohištva in tal. Hiter izračun pokaže, da bi za pleskanje 70 m2 velikega stanovanja z belo barvo plačali okrog 600 evrov. Obrtniška pomoč je smiselna predvsem pri zahtevnejših nalogah, kot so sanacija sten ali obsežnejši postopki pri novogradnjah.

Osnovna pripomočka za beljenje

Osnovno pleskarsko orodje je valjček za barvanje. Za stene potrebujete takšnega z vlakni in ne penastega, nujni so tudi daljše držalo, ploščata kad z odcejevalno mrežico, lonček za barvo, širši čopič (70 mm), morda še pleskarska lestev. V mešalnici pripravljenih barvnih odtenkov načeloma ne redčimo, belo barvo pa lahko redčimo z vodo do 10 odstotkov. Za lažje nanašanje prvega sloja ni napačno, če dodamo še kakšen odstotek vode več. Pleskanje z redkejšo barvo je fizično manj naporno, nanašanje več redkejših slojev barve pa postopno privede do popolne beline brez skrbi glede odstopanja in luščenja barve. Vodo v barvo vmešamo z električnim vrtalnikom, na katerega namestimo poseben nastavek za mešanje barve.

Raje manj barve kot preveč

Barvamo podnevi, ko so temperature že visoke in vreme lepo. Ves čas pleskanja imamo odprta okna, tudi po zaključku del, da se barva suši. Pazimo le, da ne ustvarimo močnega prepiha, ki bi dvigoval prah ali neenakomerno sušil stene. Začnemo z barvanjem stropa. Z odcejenim čopičem najprej pobarvamo vse kote in robove vsaj 20 centimetrov proti sredini stropa, da med uporabo valjčka ne bomo zadeli ob steno. Nato na ročaj namestimo valjček, ga v celoti potopimo v barvo in dobro odcedimo z več obrati na mrežici. Valjčkamo z dolgimi in odločnimi potegi; s prvimi potezami razporedimo barvo, potem pa jo enakomerno vtremo v površino. Barvo nanašamo na manjše površine, na primer na kvadrat s stranico enega metra. Cel kvadratni meter pobarvamo v celoti, potem nadaljujemo z naslednjim in tako prebarvamo celoten strop. Stropu sledijo stene; najprej vzamemo v roke čopič in prebarvamo vogale, potem zaključimo z valjčkom, meter za metrom.

Napake izginejo med sušenjem

Napake so pri pleskanju redke. Primerno redčena barva in enakomerno sušenje preprečita lisast videz. Če se na mokri steni poznajo sledi čopiča in valjčka, lahko steno na koncu brez nanašanja barve z valjčkom premažemo še pravokotno glede na prvotno smer barvanja – če smo valjčkali od zgoraj navzdol, na koncu zapeljemo valjček z leve proti desni. Ob zaključku dela običajno opazimo vse napake na steni. Čez čas jih ne boste več našli – lise bodo izginile med sušenjem, večina drugih nepravilnosti pa ni več opazna, ko je pohištvo spet na svojem mestu in prostor ponovno uporabljamo za bivanje.