Tri največje hrvaške sindikalne organizacije bodo med 27. aprilom in 11. majem zbirale podpise za referendumsko pobudo 67 je preveč, s katero nasprotujejo letos uveljavljeni pokojninski zakonodaji. V ponedeljek so v Zagrebu predstavili svoje zahteve za predrugačenje zakonodaje, na katere se navezuje tudi referendumsko vprašanje: Ali ste za to, da na referendumu sprejmemo zakon o spremembah zakona o pokojninskem zavarovanju?

V Zvezi samostojnih sindikatov Hrvaške (SSSH), Neodvisnih hrvaških sindikatih (NHS) in Matici hrvaških sindikatov (MHS) so že dlje časa ogorčeni nad vladnimi pogajalci, ki med lansko pripravo zakonskih sprememb sploh niso upoštevali sindikalnih argumentov proti reformi. Potem ko je vlada oktobra lani poslala sveženj pokojninske zakonodaje v parlament, so organizirali proteste v Zagrebu. Pod geslom Doživi pokojnino, tudi tebe se tiče, se je po ocenah sindikatov zbralo približno 20.000 ljudi, a vlade se protesti niso dotaknili. Zakonskim spremembam je nasprotovala tudi opozicija, ki je zapustila sabor decembra lani, ko je komaj polovična vladajoča večina spremenila pokojninsko zakonodajo. Nato so sindikati napovedali referendumsko pobudo, ker menijo, da je spremenjena zakonodaja pot v revščino za mnoge upokojence.

Vlada pravi, da rešuje sistem

Hrvaška vlada meni ravno nasprotno in je prepričana, da bo vzpostavila trajnosten pokojninski sistem ter ustrezno odgovorila na demografsko stanje in razmere na trgu dela v državi. V Banskih dvorih so izračunali, da bodo s predlaganimi spremembami do leta 2040 v državnem proračunu privarčevali približno 11,3 milijarde kun (1,52 milijarde evrov). S 1. januarjem so tako med drugim uveljavili spremembo, da bodo morali od leta 2033 moški in ženske, ki prej ne bodo imeli polne delovne dobe, delati do 67. leta. Delavci z 41 leti delovne dobe se bodo lahko upokojili po 60. letu starosti. Pokojnine bodo nižje za 0,3 odstotka za vsak mesec predčasne upokojitve, kar pomeni 18 odstotkov za pet let predčasne upokojitve.

Zbrati bodo morali podpise deset odstotkov volilcev

Osrednji zahtevi sindikatov sta vrnitev upokojitvene starosti na 65 let in umik finančnega kaznovanja delavcev, ki se bodo upokojili predčasno. Z referendumom nameravajo zakonsko določiti pravico do upokojitve s 65 leti in 15 leti delovne dobe. Pravico do predčasne upokojitve bi po mnenju sindikatov delavci lahko uveljavili s 60. letom in 35 leti delovne dobe. Menijo, da je še prezgodaj zvišati upokojitveno dobo žensk na raven moških.

Predlagajo tudi nižji, 0,2-odstotni odbitek za vsak mesec predčasne upokojitve, kar bi pomenilo 12 odstotkov nižjo pokojnino za pet let predčasne upokojitve. Poudarili so, da so se mnogi delavci prisiljeni predčasno upokojiti, ker po 50. letu starosti niso več zanimivi za trg dela. Izpostavili so tudi njihove vrstnike v zahodnoevropskih državah in da je kakovost njihovega življenja slabša, ker so pogosteje izpostavljeni različnim kroničnim boleznim še pred upokojitvijo. Izpostavili so tudi, da večina hrvaških upokojencev živi »na robu lakote«, ker imajo manj kot 2000 kun (270 evrov) pokojnine. Menijo, da za letos napovedano 3,13-odstotno zvišanje najnižjih pokojnin upokojencem ne bo veliko pomagalo. Kritizirali so tudi zakonsko določilo, da upokojenci z novim letom lahko delajo štiri ure na dan. Ocenili so, da gre dodatno izkoriščanje ljudi, ki so si med delovno dobo zaslužili dostojanstveno življenje po upokojitvi.

Za uspeh referendumske pobude je treba v dveh tednih zbrati najmanj deset odstotkov podpisov vseh hrvaških volilcev, kar je približno 375.000 podpisov polnoletnih državljanov. Sindikati že imajo izkušnje z zbiranjem podpisov za referendum v primeru pobude proti oddaji avtocest v koncesijo – leta 2014 so v sodelovanju z nevladnimi organizacijami zbrali nekaj manj kot 490.000 podpisov.